Groeipijn bij honden

Groeipijn bij de hond (Enostosis) is een aandoening die voorkomt bij honden die in de groei zijn. Voornamelijk komt het voor bij jonge honden van snelgroeiende middelgrote en grote hondenrassen. De verschijnselen openbaren zich op een leeftijd van 4 - 6 maanden.

Wat is groeipijn?

Bij jonge honden van snelgroeiende rassen maken de lange beenderen van de poten een enorme groeispurt door. Een voedingskanaal van het beenmerg kan die groei niet helemaal bijbenen en wordt daardoor relatief te nauw. De bloedvaten die door het voedingskanaal lopen worden daardoor iets vernauwd. Hierdoor treedt stuwing in het beenmerg en vochtophoping onder het beenvlies op. Voor je hond is dit erg pijnlijk en zorgt voor de zogenaamde "groeipijn".

Wat zie je bij groeipijn?

Het meest duidelijke symptoom is kreupelheid. Vergelijk het met op twee maten te kleine schoenen lopen! Honden met groeipijn zijn de ene dag wel kreupel, de volgende dag weer niet. Ook kan het van dag tot dag verschillen aan welke poot de hond kreupel is. We merken ook vaak dat een hond alleen maar  maar slomer en/of wat pieperig is. Door de stuwing in het beenmerg zijn de lange beenderen namelijk erg gevoelig als we op bepaalde plaatsen drukken.

Hoe wordt groeipijn behandeld?

Om de pijn te bestrijden krijgt je hond ontstekingsremmers/pijnstillers. Het kan zijn dat je hond met een korte kuur van zijn problemen af is. In ernstiger gevallen kan het nodig zijn de pijnstilling op een lage dosering voort te zetten.

Wanneer je hond volledig is uitgegroeid (rond 18 maanden) zal de groeipijn vanzelf verdwijnen.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 1504 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kan ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.