Hebben onze huisdieren ook last van de eikenprocessierups?

De laatste tijd wordt ons deze vraag vaak gesteld en het antwoord is: ja! De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en de naam zegt het al: de rups voedt zich (groepsgewijs) met eikenbladeren en is dus te vinden in eikenbomen.

Wat gebeurt er?

De eikenprocessierups beschikt over microscopisch kleine brandharen die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen. De haren kunnen vanuit de nesten passief met de wind of door trillingen van verkeer vrijkomen en verspreid worden.

Wat doe je eraan?

Huisdieren kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen of aan luchtwegen als klachten vertonen. Met name de bek en mond (als honden of paarden de brandharen opnemen) zijn gevoelig en dienen dan ook goed uitgespoeld te worden met water. Verder kun je de huid en vacht wassen met milde shampoos en goed uitspoelen, vaak meerdere keren achtereen.

Let op!

Let er op dat je tijdens behandeling van je huisdier zelf ook in contact kan komen met de brandharen. Draag dus zoveel mogelijk beschermende kleding en handschoenen.

Neem bij twijfel altijd contact op met je eigen dierenarts!

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 1504 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kan ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.