Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Kan ik veilig kamerplanten hebben als ik een kat heb?

Hoe meer planten, hoe beter. Toch? Kamerplanten fleuren elke kamer heerlijk op! Maar is dit wel veilig voor onze poezenvriendjes? Katten kunnen ziek worden van sommige planten. Wat moet je doen als je kat ziek wordt na het kauwen aan een van je planten? Lees snel verder voor antwoord op deze vragen, en meer!

kamerplant kat

Waarom kauwen katten aan planten?

Katten zijn kieskeurige eters. Zo ruiken ze vaak ook dat eten bedorven is. Dat betekent dat katten niet snel aan kamerplanten zullen kauwen die giftig voor ze zijn. Toch zijn er kittens en andere speelse of nieuwsgierige katten die er een knabbelt aan wagen. Vooral katten die veel of alleen maar binnen zijn, kunnen uit verveling aan de planten gaan knagen.

Hoe herken je een vergiftiging?

 • Braken;
 • Ernstige diarree;
 • Irritatie van de huid;
 • Geïrriteerde slijmvliezen rond de mond/keel (rood, gezwollen, blaarvorming of rauwe huid);
 • Lusteloosheid;
 • Na één dag of meerdere weinig tot niet eten.

Als je één of meerdere van deze symptomen herkent bij je kat, is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. Het kan erg nuttig zijn om de kat te laten braken. Verder is het slim om na te gaan wat jouw maatje binnen heeft gekregen. Geef dit ook door aan je dierenarts.

Hoe voorkom ik dat mijn kat aan de planten gaat kauwen?

Ook als je kamerplanten hebt staan die veilig zijn voor je kat, wil je natuurlijk liever niet dat jouw lieverd hieraan gaat knagen. Dat is zonde!

Zoals eerder vermeld, knagen de katten vaak aan planten tegen de verveling of uit nieuwsgierigheid. Het is dus belangrijk om je maatje goed bezig te houden als hij veel binnen is. Dit kan door middel van een intelligentiespel van Nina Ottosson zoals Puzzle & Play Melon Madness. Ook kan het leuk zijn om op een ander speeltje een beetje catnip spray te sprayen.

Een andere manier om te voorkomen dat je kat aan de kamerplanten gaat knagen is om kattengras in je huis te zetten. Deze kan je kant-en-klaar kopen bij veel tuincentra. Heb je groene vingers en vind je het leuk om er zelf een te groeien? Kijk dan eens naar deze kattengras zaadjes van Trixie.

Welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?

Planten giftig voor kat

Welke kamerplanten zijn wel veilig voor mijn kat?

Kamerplanten voegen nou eenmaal ontzettend veel sfeer toe in een kamer. Gelukkig zijn er ook een aantal leuke planten die wel veilig zijn voor jouw maatje! Hierbij een lijstje met onze favorieten.

 • Palm;
 • Calathea;
 • Bananenplant;
 • Varen;
 • Pannenkoekplant;
 • Polyscias.
Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.