Gratis verzending vanaf €49,50,-

menu

Artrose bij de hond


Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten
Bij honden komt artrose vaak voor. De meeste honden zijn van middelbare of oudere leeftijd als deze klachten beginnen, maar het kan ook bij de jongere hond optreden.

Wat is artrose?

Artrose is slijtage in een gewricht. Bij gewrichtsslijtage wordt kraakbeen vervangen door bindweefsel en kan er extra been- en bindweefsel vorming zijn. Normaliter is een gewricht soepel en kan goed bewegen. Door artrose kan een gewricht minder goed bewegen, een onstekingsreactie in het gewricht onstaan en daardoor extra pijn veroorzaken.  

Wat zijn de symptomen?

 • stijfheid na periode van rust
 • startkreupelheid of ochtendstijfheid
 • moeilijk kunnen opstaan
 • mank of kreupel lopen, onregelmatig lopen

 • pijnuitingen, piepen, poot omhoog houden 

Wat kun je eraan doen?

 • Voorkom of bestrijd overgewicht
  Het gewicht is het allerbelangrijkste! Wanneer je huisdier overgewicht heeft, is hij namelijk ook in een continue staat van onsteking, wat zelfs een oorzaak kan zijn van het ontwikkelen van artrose. Daarnaast geeft iedere extra kilo een extra belasting voor de gewrichten. 

 • Regelmatige beweging
  Het is belangrijk om in beweging te blijven. Elke dag dezelfde beweging (dus niet op zondag opeens 4 uur in het bos). Liever wat meerdere kleine stukjes, dan 1 keer per dag een hele lange wandeling. Zwemmen is een goede manier van bewegen, maar de hond moet wel zelf in en uit het water kunnen lopen. Ook fysiotherapie kan helpen de hond soepel te houden. 

 • Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie toedienen
  Loopt je hond acuut kreupel en wordt artrose vermoed, dan kan het verstandig zijn om meteen te starten met een ontstekingsremmer. Dit zal direct de steriele ontsteking in de gewrichten tegengaan, waardoor verdere schade wordt beperkt en de hond meteen minder pijnlijk zal zijn. In eerste instantie zal gestart worden met een kortdurende behandeling, die verlengd kan worden aan de hand van de klachten. 

 • Speciaal gewrichtsdieët
  Sanimed Osteoarthritis helpt gewrichtsontsteking tegen te gaan en de pijn te verzachten. Ook helpt het de afbraak van kraakbeen te remmen en de groei van kraakbeen te stimuleren. 

 • Aanvullende voedingssupplementen 
  Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van glucosaminen en Omega-3 vetzuren op de vermindering van artroseklachten. Gebleken is dat deze voedingssupplementen wel degelijk artroseklachten kunnen helpen verminderen en de gewrichten ondersteunen. Ook onze ervaring is dat honden er zeker baat bij hebben!.


  Aspitol plus capsules
  Befedo Mobile tabletten
  Bioflexa IV kauwtabletten        
  Cosequin DS tabletten
  Doils Joint olie
  Flexadin Advanced zachte brokken
  Flexadin Plus zachte brokken
  Fortiflex tabletten
  Omegard                              poeder
  PUUR Glucosamine Extra   capsules
  Primeval Gelatinaat poeder
  Synopet  vloeistof


  Het grote voordeel van het gebruik van voedingssupplementen is dat deze eigenlijk geen bijwerkingen kennen en het gebruik van andere medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen verminderen. Het nadeel is dat u waarschijnlijk pas na 3-6 weken resultaat zult zien.

Relevante items

Gewrichtsproblemen bij honden

Groeipijn bij je hond

Voedingssupplementen voor sterke en soepele gewrichten