Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Botulisme bij de hond

Wat is botulisme?             

Botulisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door de giftige stof van de botulisme bacterie (Clostridium Botulinum). De ziekte wordt vooral gekenmerkt door het optreden van verlammingen. Deze bacterie groeit alleen onder eiwitrijke omstandigheden met weinig tot geen zuurstof. Vooral vissen en watervogels zijn erg vatbaar voor botulisme. Maar ook honden die graag een duik nemen, kunnen het oplopen. Het gif wat botulisme veroorzaakt, is hetzelfde gif dat wordt gebruikt bij een botoxbehandeling. Dit gif zorgt voor een blokkade van de signaaloverdracht van de zenuw naar de spier, verlamming. 

Symptomen

Deze ziekte komt gelukkig niet ontzettend vaak voor bij honden, maar is wel zeer ernstig. Daarom is het erg belangrijk om te weten wat de symptomen zijn, en hierop te letten. De eerste verschijnselen duiken meestal na een halve dag tot drie dagen op. Het kan twee tot acht dagen duren tot de problemen op zijn ergst zijn.

  • Misselijkheid en braken;
  • Diarree;
  • Moeheid en algehele zwakte;
  • Stijfheid;
  • Spierslapte tot verlamming;
  • Problemen met poepen en plassen;
  • Uitdroging;
  • Moeite met ademen;
  • Niet meer eten en drinken.

Een hond kan overlijden aan botulisme. Op gegeven moment verlammen alle spieren zich, waaronder ook de ademhalingsspieren. Als dit gebeurt, kan het beestje niet meer ademen en zal dus sterven. 

Hoe loopt een hond botulisme op?

Een hond kan de giftige stof opnemen wanneer zij in besmet water zwemmen en hierbij dit water binnenkrijgen. Ook is het mogelijk dat de hond besmet raakt met botulisme door het eten van een besmet kadaver. Houd je maatje dus goed in de gaten tijdens het zwemmen! 

Behandeling

Als jouw hond verschijnselen toont van botulisme, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts. Er is geen tegengif voor deze ziekte. Het enige wat er gedaan kan worden is het ondersteunen van het dier met een infuus en sondevoeding. Een deel van de besmette honden kan genezen. Hoe langer je wacht, hoe erger het dier wordt aangetast en hoe meer kans er dus ook is op overlijden.    

Voorkomen

Als een hond heeft gegeten aan een vissen- of eendenkadaver, maar nog geen symptomen toont, is het nuttig om alvast langs de dierenarts te gaan. Hij zal het eventuele gif verminderen door het dier te laten braken, de maag te spoelen en te laxeren.

Laat je maatje niet zwemmen in ondiep, stilstaand water. Vooral niet als het warm is, dan komt botulisme vaker voor. Als je een watertje ziet met een kadaver(s) van vissen en/of watervogels, waarschuw dan de dierenambulance van jouw gemeente! Deze kadaver moeten zo snel mogelijk worden opgeruimd om meer besmettingen te voorkomen. Hoe langer deze overleden dieren blijven liggen, hoe sneller de groei van de giftige stof wordt verspreid in het water. 

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1896 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.