Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Maandagziekte

Met het uitzicht dat er over een paar maanden weer officiële wedstrijden zijn, hebben paardeneigenaren weer zin om veel te gaan trainen. Maneges gaan open, lessen gaan weer van start en we komen meer buiten. Het is nu natuurlijk erg belangrijk om te zorgen dat onze maatjes goed en veilig kunnen opstarten.

Wat is maandagziekte?

Maandagziekte is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden die een tijd niet gewerkt hebben, terwijl het voerpatroon niet veranderd is. Het kan heel ernstig en in enkele gevallen zelfs levensbedreigend zijn, doorgaans gaat het gelukkig om een lichtere vorm.

Hoe herken je maandagziekte?

Wat doe je nu?

Schakel de paardenarts in bij het vermoeden van maandagziekte en houd het dier op temperatuur met dekens. Totdat de dierenarts er is, geldt in alle gevallen dat het paard stilgezet moet worden om spierbeschadiging te voorkomen. Als de arts een ernstige vorm van de ziekte constateert zal hij het paard een infuus geven. Ook zal hij een pijnstiller/ontstekingsremmer toedienen om het herstel te bevorderen.

Na een aanval moet het werk heel langzaam weer worden opgebouwd, want er is een grote kans op herhaling. Als er te lang mee wordt doorgelopen kan dit tot blijvende schade aan de spieren leiden.

Voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan verhelpen! Een tip hiervoor is krachtvoer verminderen wanneer het paard rust krijgt. Geef het paard op de middag/avond voor de rustdag al duidelijk minder krachtvoer. De hoeveelheid hooi mag hetzelfde blijven, of zelfs meer. Zorg ook voor voldoende beweging op rustdagen. Verder is een goede warming-up en cooling-down bij traingingen ook erg belangrijk.

Supplementen

Om maandagziekte te kunnen voorkomen kunnen onderstaande producten van Audevard ook een steentje bijdragen.

Myostem Mass

Myostem Mass is een nutritionele ondersteuning voor de ontwikkeling van de spieren van paarden.Het is geschikt voor paarden in training, oudere paarden, paarden uit vorm, herstellende paarden en opgroeiende veulens. Spiercellen bestaan uit specifieke eiwitten, die zelf weer bestaan uit aminozuren. Een gebrek aan bepaalde aminozuren kan voor problemen zorgen. Myostem Mass kan dit aanvullen.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

audevard-myostem-mass-spierontwikkeling-paarden

Audevard Myostem Mass10,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Myostem Protec

Myostem Protec is een supplement dat geschikt is om te geven na een sportinspanning. Na een training kunnen spiercellen min of meer beschadigd raken. Door het innemen van antioxidanten kan het lichaam en de spieren zich herstellen.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

Myostem-Protec-apieren-herstel-paarden

Audevard Myostem Protec56,45

In mijn mandje
In mijn mandje

Ekyflex Nodolox

Ekyflex Nodolox is een aanvullend diervoeder dat ontworpen is om de spieren en botten van sportpaarden te ondersteunen tijdens wedstrijden. Ekyflex Nodolox van Audevard is een supplement op basis van een combinatie van planten die gebruikt kunnen worden bij sportpaarden, omdat deze ingrediënten niet positief testen bij dopingtesten. Het bevat witte wilg, boswellia en quercetine en wordt aangevuld met omega-3.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

Audevard-Nodolox-paarden

Audevard Ekyflex Nodolox9,50

In mijn mandje
In mijn mandje

Audevard Ekygard ondersteunt het maagcomfort van je paard. Onder invloed van spanning of tijdens het sporten kan de zuurgraad dusdanig veranderen dat je paard er mogelijk last van krijgt. Tijdens dit soort periodes kan een specifieke voedingsondersteuning helpen. Audevard Ekygard Flash kan gebruikt worden wanneer tijdelijke of kortdurende ondersteuning van de maag gewenst is. Wanneer je paard langere tijd ondersteuning kan gebruiken kun je ook Audevard Ekygard erbij geven.

Audevard-Ekygard-spijsvertering-maag-paarden

Audevard Ekygard7,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2130 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.