Gratis verzending vanaf €49,50,-

menu

Overgewicht bij je hond voorkomen

 

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij honden steeds meer de overhand. Wist jij dat de levensverwachting van een hond die te zwaar is, gemiddeld twee jaar korter is?

Ook als je hond geen tekenen van overgewicht toont is het goed om het gewicht regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat jouw huisdier op zijn ideale gewicht blijft. Ga eens langs bij je eigen dierenarts voor een gewichtscontrole, deze is is vaak gratis. 

Symptomen van overgewicht

 • de ribben, ruggenwervels en de bekkenbotten zijn niet goed voelbaar
 • de taille is niet duidelijk zichtbaar
 • moeizaam bewegen
 • weinig spelen
 • slaapt veel
 • kortademig of hijgt veel
 • een slecht humeur
 • slechte vacht

gewichtscurve hond

Hoe voorkom je overgewicht bij je hond?

Door op een aantal zaken te letten: 

 • Geef de juiste voeding in de juiste hoeveelheid
  Op de verpakking van de betere voeren staat hoeveel je hond per dag mag hebben. Weeg de dagelijkse portie voeding af en verdeel de hoeveelheid over minimaal twee tot drie porties per dag.

  Wanneer je hond lijdt aan overgewicht dan is het geven van specifieke dieetvoeding de meest effectieve methode om de energieopname te beperken. Deze dieetvoeding helpt je hond af te vallen zonder dat hij een tekort aan voedingsstoffen krijgt, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Dit voer geeft je hond ook een verzadigd gevoel door het hogere vezelgehalte, want het is van belang dat honden geen hongergevoel krijgen omdat ze anders gaan 'bedelen'. Het dieetvoer bevat tevens een hoog eiwitgehalte, waardoor tijdens de dieetperiode het verlies aan spierweefsel zoveel mogelijk wordt beperkt.  

  Voor honden is er Sanimed Weight Reduction, zowel in brokken als in worstvorm verkrijgbaar.

  Heeft je hond het ideale gewicht bereikt, dan is het verstandig om te voorkomen dat het gewicht weer gaat toenemen. Hiervoor kun je overgaan op het 'onderhoudsdieetvoer' Sanimed Weight Control.
   
   
 • Ga bewuster om met tussendoortjes
  Vermijd alle extraatjes, je kunt je hond ook met andere dingen belonen, zoals met een speeltje of een stukje fruit. Ook kun je een deel van het voer gebruiken als tussendoortje. Als beloning zijn de Educ beloningsbrokjes met slechts 2,5 kcal/stuk een verantwoorde traktatie voor je hond. 

  Weet jij hoe veel voorkomende 'snacks' die huisdiereneigenaren aan hun huisdier zich verhouden tot een 'snack' voor mensen? 

  Hond 15 kg
  (dagelijkse behoefte 854 kcal/dag)                    
  Gemiddelde volwassene
  (dagelijkse behoefte 2000 kcal/dag)
  blokjes kaas ( 28 gram)  = 1 hamburger
  2 plakjes salami  = 4 koekjes
  1 'snack' voor de hond uit de supermarkt    = 1 snoepreep (mars)
  Healthy treats      = 1 appel
                   
  Tip: geef eens een plakje komkommer, sommige honden zijn daar dol op!
   
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  Hoeveel beweging voldoende is, is erg afhankelijk van het soort dier en het ras. Door dagelijks regelmatig met je hond te gaan wandelen of te spelen krijgt je huisdier voldoende beweging. Niet alleen is dan op dat moment het energieverbruik verhoogd, maar ook zal door regelmatige lichamelijke activiteit het energieverbruik toenemen.
 

Verwante artikelen

Hoe belangrijk is een gezond gewicht?

Oorzaken van overgewicht

Overgewicht bij je kat voorkomen