Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Verharen bij honden

Haaruitval bij honden is heel normaal. Maar wanneer is het wel verstandig om contact op te nemen met een dierenarts? En hoe kan jij jouw maatje een handje helpen om deze periode soepel te doorlopen? De antwoorden op deze vragen, en meer, vind je in dit artikel.

De rui

Normaal gesproken hebben honden twee periodes per jaar waarin zij verharen, ook wel de rui genoemd. In het najaar maakt de dunne zomervacht plaats voor de dikkere wintervacht. In het voorjaar maakt de warme winterwacht plaats voor de zomervacht. De rui zal nooit kale plekken veroorzaken. Er zijn wel andere aandoeningen die kaalheid veroorzaken. Als je dit soort plekjes ontdekt bij jouw maatje, neem dan altijd even contact op met de dierenarts.

De ruiperiode duurt gemiddeld 6 tot 10 weken. Geen een hond is hetzelfde. Zo verloopt ook het ruiproces bij elke hond anders. De periode, de duur van het proces en de mate waarin de hond verhaart kan verschillen. Het is dus niet gek als jouw hond heel lang en veel verhaard, of juist niet.

Binnen- en buitenhonden

Honden die veel binnen zijn hebben een andere rui dan honden die veel buiten zijn. Als het kouder wordt, zetten wij lekker de verwarming aan en ook de lampen gaan eerder aan omdat het donkerder wordt. Hierdoor kan de rui van een hond die veel binnen is verstoord worden. In het kopje hieronder lees je hoe je jouw hond een handje kan helpen om het ruiproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Honden die veel buiten zijn, gaan over het algemeen een natuurlijk en soepel door hun rui heen.

Hoe kan je dit ruiproces een handje helpen?

- Gezonde voeding zoals Sanimed of Yarrah;

- Borstel je hond tijdens de rui iedere dag;

- Wrijf na iedere borstelbeurt over de vacht van je hond met een vochtige doek om loszittende haren te verwijderen;

- Was je hond eens per twee weken met een goede hondenshampoo zoals MalAcetic Shampoo, Maxani Honingcomplex Shampoo en Douxo S3 Pyo Shampoo;

- Supplementen gebaseerd op omega-3 en omega-6 vetzuren ondersteunen de kwaliteit van de nieuwe vacht en de huid, kijk eens naar PrimeVal Omega 3-6-9 of Vétoquinol Skin Care.

 

Specifiek voor binnenhonden:

- Genoeg beweging in de buitenlucht, zodat hij wordt blootgesteld aan de temperatuurwisseling;

- Laat je hond op een koelere plaats in het huis slapen;

- Verdamp een bakje water op de verwarming zodat de luchtvochtigheid wat hoger is.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1960 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.