Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Vlooien bestrijden bij jonge dieren

Hoe goed je jouw jonge dieren ook verzorgt, vlooien kunnen ze altijd krijgen. De vlooien zie je misschien niet direct, maar meestal zie je wel kleine zwarte korreltjes. Dit zijn vlooienpoepjes en die duiden op een vlooienbesmetting. Er zijn enorm veel soorten vlooienbestrijdingsmiddelen verkrijgbaar: sprays, tabletten, halsbanden, shampoos, druppels.. Dus welk middel kies je eigenlijk voor jonge, opgroeiende dieren?

Vlooien behandelen bij een kitten en puppy

Alleen de Frontline spray mag je inzetten vanaf een leeftijd van twee dagen. Gebruik voor het kopje een pluisje watten of een wattenschijfje. Spuit de watten in met spray en wrijf daarna voorzichtig de kin, de oren en de rest van het kopje in. De vlooien hebben dan geen plek meer om zich aan te hechten en blijven snel uit de buurt.

Er zijn ook shampoos die als antivlooienmiddel gebruikt kunnen worden. Deze zijn alleen geschikt voor pups ouder dan 3 maanden. Niet geschikt voor katten.

Naast sprays kun je de pups of kittens ook regelmatig kammen met een vlooienkam. Vergeet niet om ook de teef of de moederpoes te behandelen. De kans is dan kleiner dat de infectie uitbreidt.

Kitten

tot 6 weken behandelen met Frontline spray;

vanaf 6 weken behandelen met Stronghold;

vanaf 8 weken met Advantage kat of Frontline kitten, de kittens moeten dan minimaal een kilo wegen;

vanaf 10 weken kun je de Seresto vlooien- en tekenband kat gebruiken, deze is 7 tot 8 maanden werkzaam;

vergeet niet om ook de moederpoes te behandelen bijvoorbeeld met Advantage of Effipro.

Puppy

tot 8 weken behandelen met Frontline spray;

vanaf 7 weken de Serestoband, deze is 7 tot 8 maanden werkzaam;

vanaf 8 weken met Advantage hond

vanaf 8 weken Frontline pup, de pups moeten dan een gewicht van 2 tot 10 kg hebben;

vergeet niet om ook de zogende teef te behandelen, bijvoorbeeld met Advantage, Practic of Eliminall.

Antivlooienmiddelen

De meeste antivlooienmiddelen mag je niet gebruiken bij dieren die jonger zijn dan 6 of 8 weken. Om je huisdier zo goed mogelijk te behandelen en beschermen tegen vlooien is het verstandig om maandelijks een pipet toe te dienen of een band te gebruiken. Bij een flinke vlooienbesmetting lost dit het probleem niet volledig op. Het is verstandig om ook de omgeving van het jonge dier te behandelen met een spray. Zo voorkom je een vlooienplaag. Lees wel vooraf altijd de bijsluiter, zodat je zeker weet dat het antivlooienmiddel geschikt is voor jouw dier.

Natuurlijke vlooienbestrijding

Sommige mensen gebruiken knoflook of bepaalde oliën om vlooien te weren. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Ook kunnen sommige stoffen schadelijk of zelfs giftig zijn. Overleg bij twijfel met je eigen dierenarts!

Verwante artikelen

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1962 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.