Gratis verzending vanaf €49,50,-

menu
Swipe to the left

Goed gechipt

25 april 2018 Geen reacties

Vrijdagmorgen, kwart voor acht. De praktijk is net open en een van onze cliënten staat met een slaperig hoofd en een kattenmand voor de balie. Hij vond de avond ervoor een Siamese kat. Of we willen kijken of het dier was gechipt, zodat het dier weer terug kon naar de eigenaar.

Een van onze assistentes wist zich met die vraag wel raad. Ze controleerde de chip van de Siamees en gelukkig was de poes geregistreerd. En gelukkig stonden ook de telefoonnummers erbij, dus kon de eigenaar snel worden gebeld.

Een bijzondere blaasontsteking

28 januari 2018 Geen reacties

“Goedemorgen”, klinkt een bekende stem aan de andere kant van de lijn, als onze assistente de telefoon opneemt. “Rosie begint weer zo vaak te plassen. Kunt u een kuurtje klaarleggen?” het is een van onze vaste cliënten, die meerdere honden heeft. Rosie is een gezellige en brutale ruwharige teckel. Ze is ruim zeven maanden oud en we hebben haar enige weken geleden behandeld voor een blaasontsteking.

Het antwoord van onze assistente is vastberaden. “U weet dat ik niet zomaar een kuurtje voor u mag klaarleggen. Wilt u van Rosie wat urine opvangen en naar de kliniek brengen voor onderzoek? Dan zal de dierenarts u terugbellen.” Ze spreekt met de eigenaresse van Rosie af dat het hondje even wordt uitgelaten. “Dan zal ik wat urine opvangen. In een schoon buisje toch?” “Ja,” antwoordt de assistente, “helemaal goed, tot straks!”

Achter een konijn aan

21 september 2017 Geen reacties

Vrijdagmorgen. Het is mooi weer. De telefoon in de praktijk gaat voortdurend en nieuwe afspraken vullen de dag al snel. In de spreekkamer controleer ik samen met de assistente een paar operatiepatiënten van twee dagen geleden. Wat blijft het mooi om te zien dat honden en katten zo snel en goed herstellen van een algehele narcose en een uitgebreide operatie!

Terwijl we bezig zijn, meldt een van onze assistentes dat iemand naar ons onderweg is met een aangereden hond. Dit gebeurt helaas wel vaker en gelukkig zijn we erop ingesteld. We spreken af dat zij het gewonde dier opvangt in de tweede spreekkamer en de eerste controles uitvoert: slijmvliezen, pols, ademhaling, reflexen. Zo kunnen wij intussen rustig onze afspraken verder afwerken. Toch krijg ik enkele minuten later de vraag om naar spreekkamer 2 te komen. ‘Dat zou wel eens foute boel kunen zijn,’ denk ik bij mezelf. Ik tref er een onrustig hijgende Canadese herder aan. De hond is niet in staat om te lopen en duidelijk in shock. De eigenaren vertellen dat de hond achter een konijn aan ging, de weg overstak en vol door een auto werd geraakt. Het is duidelijk dat ze erg zijn geschrokken.

Een patiënt met een ster

14 augustus 2017 Geen reacties

Het is bijna lunchtijd op deze maandag. In de uitslaapkamer liggen een hond en twee katten bij te komen van hun sterilisatie. Onze praktijk heeft net een weekenddienst achter de rug. Bij de koffie en tussen de operaties door hebben we de weekendpatiënten met elkaar besproken. Waar nodig zoeken we vanmiddag nog telefonisch contact met de baasjes van deze patiënten. Dan komt er plotseling een spoedgeval.

We hebben net een konijn aan zijn gebit geholpen. Terwijl we het dier lekker warm en met extra zuurstof in een couveuse leggen, komt een van de balie-assistentes op me af. “Wat is er aan de hand?” vraag ik. “Er is iemand onderweg die net een aanrijding heeft gehad. Ik probeerde om door te vragen, maar er werd direct weer opgehangen. Misschien dacht de meneer dat wij een huisartsenpraktijk hebben?” We lopen samen naar de balie en ik antwoord met kalme stem: “Laten we maar even afwachten wie of wat er komt. En anders maar gauw de huisartsenpraktijk inlichten.” Bijna tegelijkertijd zien we een rode auto met redelijke snelheid onze parkeerplaats oprijden.

Een verhaal met een angel

23 juni 2017 Geen reacties

De zomer is in aantocht. Omdat wij al studerende kinderen hebben, besluiten mijn vrouw en ik om er begin juni even samen op uit te trekken. Lekker wandelen in Zuid-Tirol, een gebied in Noord-Italië dat tegen Zwitserland en Oostenrijk aan ligt en waar Duits wordt gesproken. Lekker vooruitzicht aan het begin van de vakantieperiode.

Zuid-Tirol is een aanrader als je van wandelen houdt. We logeren in leuke kleine stadjes, of in biologische boerderijen op de alm. De natuur is heel afwisselend, met prachtige vergezichten en bijzonder aardige mensen. Wat waarschijnlijk voor de meeste Nederlanders geldt, is ons Duits duidelijk beter dan ons Italiaans. We ontmoeten er altijd volop leuke mensen. En in de rustige uurtjes genieten we van een lekker glas bier of wijn en van een goed boek.

Dierenliefde

16 mei 2017 Geen reacties

Eind maart. Een voorjaarsstorm waait met kracht negen over Nederland. Zoals gebruikelijk horen we de hele dag op de radio waarschuwingen dat het vandaag écht waait. Ook in de kliniek verloopt de dag anders dan normaal. Op dergelijke dagen gedragen mensen (onze cliënten) en dieren (onze patiënten) zich net iets onrustiger.

Als ik aan het eind van de dag naar huis rijd, verbaas ik me toch nog over de vele afgewaaide boomtakken op de weg. ‘Ik ben benieuwd of ik in de avonddienst nog wat te doen krijg,’ mompel ik in mezelf. De avond verloopt echter rustig. Maar tegen tien uur gaat toch de telefoon.

De gulzige bruine labrador

10 maart 2017 Geen reacties

De altijd vrolijke labradors Petache en Esta zijn op deze middag onze eerste patiënten. Ze komen voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en entingen. Petache is een zwarte labrador van 8 jaar. Esta is de bruine variant van 10 jaar. De eigenaren zijn al wat ouder en wonen in het buitengebied. Ze zijn helemaal aan hun honden verknocht. Een prachtige en gelukkige combinatie! Totdat blijkt dat een van beide honden behoorlijk is aangekomen.

Labrador Petache is goed gemutst en kerngezond. De eigenaren nemen de honden regelmatig mee naar Frankrijk. De inenting tegen rabiës (hondsdolheid) is nog geldig. Omdat we alleen inentingen geven die echt nodig zijn, leggen we voor Petache alleen nieuwe wormtabletten en een tekenband klaar. Dan is Esta aan de beurt. Zij blijkt ruim 3 kilo te zijn aangekomen. Ook komt er een onprettige geur uit de oren. Het blijkt dat ze een uitwendige ontsteking aan de gehoorgang heeft.