Gratis verzending vanaf €49,50,-

menu
Swipe to the left

Dierenliefde

16 mei 2017 Geen reacties

Eind maart. Een voorjaarsstorm waait met kracht negen over Nederland. Zoals gebruikelijk horen we de hele dag op de radio waarschuwingen dat het vandaag écht waait. Ook in de kliniek verloopt de dag anders dan normaal. Op dergelijke dagen gedragen mensen (onze cliënten) en dieren (onze patiënten) zich net iets onrustiger.

Als ik aan het eind van de dag naar huis rijd, verbaas ik me toch nog over de vele afgewaaide boomtakken op de weg. ‘Ik ben benieuwd of ik in de avonddienst nog wat te doen krijg,’ mompel ik in mezelf. De avond verloopt echter rustig. Maar tegen tien uur gaat toch de telefoon.

“Leeft hij nog?”
Een zenuwachtige vrouwenstem; “Spreek ik met de dierenarts? Ha fijn! Ik ben net gestopt langs de kant van de weg, omdat ik zag dat een andere auto over een wilde eend heenreed. Die ligt nu midden op de weg.” Ik vraag voorzichtig of de vrouw wil kijken of het dier nog leeft. “Nou, dat durf ik echt niet hoor!” antwoordt ze. “Blijf maar waar u bent. Ik kom wel naar u toe.” Uit mijn schuur haal ik een kartonnen doos. Ik pak de autosleutels en loop naar de auto. Het waait nog flink als ik naar de plek des onheils rijd. Daar tref ik de vrouw aan, samen met twee beteuterde tienermeisjes. Ze hebben op me gewacht.

Op drift
Midden op de weg ligt de wilde eend in een plasje bloed. Maar een paar meter verderop zie ik een tweede eend liggen. Vragend kijk ik drie paar ogen aan. Hoe kan dat? Met een trillende stem zegt een van de tienermeisjes: “De mannetjeseend ging naast het dode vrouwtje zitten. Hij wilde niet weg. Toen kwam er nog een auto en ….” Ze huivert. “Ik begrijp het al, zeg ik. “Wat ontzettend sneu. Waarschijnlijk is het koppeltje door de harde wind uit het water gejaagd en op drift geraakt. Als ze elkaar net hebben gevonden, willen ze niet bij elkaar weg tot ze een nest hebben gemaakt.”

Mooi vak?
Ik pak beide eenden, of wat ervan over is, voorzichtig op en leg ze in de kartonnen doos. “Bedankt voor het melden, ik zal er verder voor zorgen.” Terwijl ik naar de kliniek rijd om de doos in de koeling te zetten, denk ik bij mezelf dat dit een mooi, maar triest voorbeeld is van dierenliefde. Mensen gaan hier zo verschillend mee om en dat is toch bijzonder om te ervaren.