Gratis verzending vanaf €49,50,-

menu
Swipe to the left

Een verhaal met een angel

23 juni 2017 Geen reacties

De zomer is in aantocht. Omdat wij al studerende kinderen hebben, besluiten mijn vrouw en ik om er begin juni even samen op uit te trekken. Lekker wandelen in Zuid-Tirol, een gebied in Noord-Italië dat tegen Zwitserland en Oostenrijk aan ligt en waar Duits wordt gesproken. Lekker vooruitzicht aan het begin van de vakantieperiode.

Zuid-Tirol is een aanrader als je van wandelen houdt. We logeren in leuke kleine stadjes, of in biologische boerderijen op de alm. De natuur is heel afwisselend, met prachtige vergezichten en bijzonder aardige mensen. Wat waarschijnlijk voor de meeste Nederlanders geldt, is ons Duits duidelijk beter dan ons Italiaans. We ontmoeten er altijd volop leuke mensen. En in de rustige uurtjes genieten we van een lekker glas bier of wijn en van een goed boek.

Andere kost
Een vakantieplanning maken is elk jaar weer een heel gedoe. De schoolvakanties zijn vaak leidend. Maar waar het kan, past iedereen zich in de kliniek aan om de praktijk en de diensten ’s zomers goed te kunnen laten doorgaan. De dagen voor ons vertrek zijn als altijd druk en rommelig. Het werk gaat immers gewoon door. We dragen patiënten en afspraken over aan onze collega’s, maken ons bureau leeg (wat niet altijd eenvoudig is) en pakken thuis onze spullen in. Al jaren neem ik enkele boeken mee op vakantie. Ik verplicht mezelf om die dan ook helemaal uit te lezen. Vakliteratuur en bijscholing zijn het hele jaar al een must, dus tijdens vakanties is het tijd voor andere kost. Een poos geleden kreeg ik van een vriend een boek cadeau, met de opmerking dat ik het zeker eens moet lezen: “Het gaat over de natuur en dieren.” Ik zoek in huis waar ik het boek heb gelaten en stop het even later in mijn koffer.

Hommels en bijen
Het gaat om de vertaling van het boek ‘A Sting in the Tale’ van Dave Goulson, hoogleraar in de biologie. De Nederlandse vertaling luidt ‘Een verhaal met een angel’. het beschrijft op intrigerende wijze met leuke anekdotes de nut en de noodzaak van hommels en bijen voor ons leven. Wist u bijvoorbeeld dat deze insecten voor het bestuiven van vele groenten- en fruitsoorten onmisbaar zijn? En dat wij overal ter wereld deze nuttige dieren effectief aan het uitroeien zijn?

Oproep
Van nature ben ik geen hemelbestormer. Maar dit boek heb ik met erg veel interesse gelezen. Het gaf mijn kijk op insecten deze vakantie een nieuwe dimensie: hoe simpel kan het zijn als wij in elke tuin of op elk balkon bloemen houden waar hommels en bijen effectief gebruik van mogen maken? Daarom sluit ik me graag aan bij de oproep van de auteur om deze boodschap verder te verspreiden. Goulson: ‘We begrijpen nog maar nauwelijks hoe complex de interactie tussen levende wezens op aarde is, maar we kiezen er vaak voor het onvervangbare weg te doen, om datgene wat ons in leven houdt en het leven de moeite waard maakt af te danken. Misschien dat we morgen de wereld kunnen redden als we vandaag een bij beschermen?’

Het verhaal met een angel

Het verhaal met een angel
Dave Goulson
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN 978 90 450 2640 4