Bloeding bij je kat

Iedere kat kan een wond(je) oplopen en daarvoor hoef je niet altijd voor naar een dierenarts. Wondjes genezen vaak vanzelf, toch is het altijd belangrijk om de wond goed in de gaten te houden. Kleine wondjes vereisen ook de benodigde aandacht. Let er bij een wond op dat je kat pijn heeft en bang kan zijn, bij aanraking kan jouw maatje zo maar krabben of bijten.

Wanneer raadpleeg je een dierenarts?

Allereerst is het goed om te weten wanneer je je maatje zelf kunt helpen en wanneer de hulp van een dierenarts ingeroepen moet worden. Neem contact op met de dierenarts in de volgende gevallen:

  • Wonden bij de ogen.
  • Wonden waarbij mogelijk onderliggend weefsel beschadigd is.
  • Geïnfecteerde wonden.
  • Gapende wonden.
  • Bij steekwonden.
  • Bijtwonden die door de huid gebroken zijn.

Kan je niet onmiddellijk naar de dierenarts? Breng dan eerst zelf een drukverband aan. Ook kleine wonden kunnen behandeling of hechtingen vereisen. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts, die kan de ernst van de verwonding inschatten en aangeven of je direct hulp nodig hebt.

Behandeling kleine wondjes bij je kat

Kleine, oppervlakkige wondjes kunnen vaak zelf behandeld worden. Ontsmet en reinig de wond van je kat om zo eventuele infectie en vervuiling te voorkomen. Ontsmetten kan gedaan worden met een eigengemaakte zoutoplossing, voeg per liter één eetlepel zout toe aan kokend water. Wanneer de zoutoplossing lauw is kan deze voor het schoon spoelen van de wond gebruikt worden. Mocht je dit niet kunnen doen, gebruik dan schoon water.

Het herstel van wonden kan geholpen worden door een zachte desinfecterende zalf zoals Vetramil. Je moet er wel altijd op letten dat je kat niet aan de wond gaat likken en zo de wond mogelijk verergert. Om (operatie)wonden beter te beschermen zijn er ook speciale shirts beschikbaar. Let op: een kleine wond kan wel degelijk een diepe wond zijn! Soms zie je bij een wond geen bloed, maar wel pezen. Deze soort wonden kunnen beter gehecht worden. Vraag hiervoor om advies bij jouw dierenarts.

vetramil-honingzalf-shampoo-paw-wax

Vetramil9,20

In mijn mandje
In mijn mandje
Medical-pet-shirt-kat-vervanging-bandage-kraag

Medical Pet Shirt Kat17,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Wat moet je doen als je kat een bijtwond heeft?

Een bijtwond is niet noodzakelijk heel erg, maar kan mogelijk wel diep zijn of open staan. Door bacteriën die bij de beet mee zijn gekomen uit de bek van de andere kat kan de wond makkelijk gaan infecteren. Bezoek daarom met een bijtwond altijd de dierenarts, de dierenarts kan kijken of een hechting noodzakelijk is. Mogelijk wordt er antibiotica voorgeschreven zodat infecties voorkomen kunnen worden.

Hoe herken je een inwendige bloeding bij je kat?

Inwendige bloedingen zijn vaak slecht zichtbaar. Je kat kan bij een aanrijding met een auto of een valpartij een inwendige bloeding oplopen. Inwendige bloedingen zijn te herkennen aan shock. Shock is te herkennen door onrustig gedrag, het bewustzijn verliezen en een zwakke, maar snelle pols. Neem bij twijfel direct contact op met jouw dierenarts.

Hoe stop je het bloeden bij een kat?

Slagaderlijke bloedingen zijn te herkennen aan de heldere kleur bloed die pulserend uit de wond spuit. Ga onmiddellijk naar de dierenarts en stelp het bloeden door druk op de wond uit te oefenen met een schone doek.

Tot slot

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Grote of kleine wond, ga er altijd serieus mee om en probeer de wond zo goed mogelijk schoon te houden. Het is raadzaam om een speciale EHBO trommel in huis te hebben met desinfectans, verbanden, een schaar, wondzalf en een thermometer speciaal voor huisdieren.

Verwante artikelen:

Hoe leg je een verband aan?

EHBO bij je huisdier

Brandwonden bij je huisdier

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2264 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.