Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Waterverzorging: de juiste waterkwaliteit voor je vissen

Net als mensen, hebben vissen behoefte aan een gezonde leefomgeving. Bij een slechte waterkwaliteit, kunnen de vissen ziek worden en zelfs overlijden. Voor de juiste waterverzorging, dien je het water regelmatig te controleren.

Zuurgraad

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Zuur water heeft een pH-waarde van onder de 7. Basisch water heeft een pH-waarde van boven de 7. De pH-waarde of zuurgraad van het water is geen waarde die, met bijvoorbeeld toevoegingen, op het juiste niveau gebracht moet worden. De pH-waarde wordt gebruikt om te kijken of het microleven in het water goed functioneert en of de vijver niet verzuurt.

Ammoniakgehalte

Ammoniak is een giftig product dat onder andere ontstaat uit de uitwerpselen van vissen. Ook is het een afvalproduct van de stofwisseling bij vissen dat uitgescheiden wordt door de kieuwen én ontstaat het door voedseloverschotten en ander organisch afval. Ammoniak kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor koi-vissen. De zuurtegraad (pH) bepaalt mede hoe giftig de ammoniak is. Hoe hoger de zuurtegraad van het water, hoe giftiger de ammoniak.

Ammoniak in het vijverwater geeft echter geen problemen als het onder de 0,05 mg/liter vijverwater blijft.

Wanneer er sprake is van een te hoog ammoniakgehalte kunnen de volgende symptomen bij vissen optreden:

  • Lusteloosheid
  • Stress
  • Luchthappen
  • Verhoogde slijmproductie
  • Sterven zonder ziektesymptomen

Nitrietgehalte

Nitriet ontstaat bij de afbraak van visexcrementen en blokkeert de zuurstofverdeling in het lichaam van de vissen. Een hoge nitrietconcentratie in het water voelt voor vissen waarschijnlijk alsof ze van binnenuit stikken. Normaal gesproken wordt nitriet in water door nitrobacter-bacteriën afgebroken tot nitraat. Nitraat is een nuttige voedingsstof die wordt gebruikt door planten en algen en is relatief ongevaarlijk voor vissen. Bij een nitrietpiek (bijvoorbeeld doordat de vissen te veel zijn gevoerd), kunnen de nitrobacter-bacteriën niet alles meer omzetten en ontstaat er een te hoge nitrietconcentratie. Wanneer dit het geval is kunnen de volgende symptomen optreden bij vissen:

  • Moeite met ademhalen
  • Openstaande kieuwen
  • Lusteloosheid en afzondering
  • Op de bodem gaan liggen
  • Rode en geïrriteerde huid
  • Verhoogde slijmproductie
  • Verkrampen

Nitraatgehalte

Zoals hierboven vermeld, is nitraat relatief ongevaarlijk voor vissen. Toch mag het gehalte nitraat niet te hoog zijn. Nitraatconcentraties van meer dan 100 mg/liter zijn op lange termijn wel schadelijk voor vissen. Boven een bepaalde concentratie is er namelijk een acuut risico op reductie tot nitriet, wat het aantal ziektegevallen kan vergroten en de groei van de vissen kan remmen.

Carbonaathardheid

De kH-waarde (carbonaathardheid) is minstens zo belangrijk als de pH-waarde. Met deze waarde kun je de hoeveelheid opgeloste calcium en magnesium in het water bepalen. Carbonaathardheid is van essentieel belang voor het verbinden van de zuren in het vijverwater of aquariumwater. Een hoge carbonaathardheid houdt in dat de zuren in het vijver- of aquariumwater sneller verbonden worden, waardoor het water minder zuur wordt. Zo wordt een gevaarlijke daling van de pH-waarde, oftewel de zuurgraad van het water, voorkomen. De kH-waarde wordt daarom ook wel de ‘buffer’ van je vijver- of aquariumwater genoemd.

Totale hardheid

De hardheid van het water wordt gemeten in gH (totale hardheid). Dit zijn alle in het water opgeloste stoffen die de geleidbaarheid van het water aangeven. Hoe meer zouten, hoe meer geleidbaarheid het water heeft. Een te veel aan zouten kan echter negatieve gevolgen hebben voor het leven in het vijver- of aquariumwater. Te veel zouten in het aquarium kunnen bijvoorbeeld het vocht uit de celwand trekken, waardoor planten doodgaan. Daarom is het belangrijk om plantenvoeding altijd naar behoefte af te meten.

Meer informatie over waterverzorging

Bij Dierenapotheek.nl vind je een met zorg samengesteld assortiment met de beste supplementen en medicijnen. Dit assortiment is samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Zo kun jij ervan uitgaan dat je altijd het beste van het beste in huis haalt. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over waterverzorging of over een bepaald product? Neem dan contact met ons op.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2255 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95