Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Filteren
  Merk
    Gebruiksvorm
     Aandoening
      Diersoort
      Productsoort
      Waarom Dierenapotheek.nl

      Klantbeoordeling: 9/10 uit 1961 beoordelingen

      Deskundigheid van een dierenarts

      Veilig en betrouwbaar bestellen

      Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

      Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €49,50

      Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €49,50

      Onze standaard verzendkosten zijn €3,95

      Kennisbank

      Vraag, advies of hulp nodig? Kies het onderwerp waar je vraag over gaat. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op.

      Overgewicht bij je hond voorkomen

      Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij honden steeds meer de overhand. Wist jij dat de levensverwachting van een hond die te zwaar is, gemiddeld twee jaar korter is?

      Ook als je hond geen tekenen van overgewicht toont is het goed om het gewicht regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat jouw huisdier op zijn ideale gewicht blijft. Ga eens langs bij je eigen dierenarts voor een gewichtscontrole, deze is is vaak gratis. Lees verder…

      Ontwormen op maat

      Vanaf jonge leeftijd lopen honden en katten het risico om met wormen besmet te raken. Ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat, ook mensen kunnen besmet raken en zeer ernstig ziek worden. Dus ook voor de volksgezondheid en het verminderen van de besmetting van de omgeving is het ontwormen van onze huisdieren ontzettend belangrijk.Lees verder…

      Luchtwegen van het paard

      Gezonde luchtwegen zijn een belangrijke voorwaarde voor een gezond paard. Het minder goed functioneren van de luchtwegen van een paard heeft namelijk direct invloed op het prestatie- en uithoudingsvermogen van het paard. Hoesten doet elk paard wel eens, dat is zeker niet vreemd. Maar wanneer moet je wel actie ondernemen of ondersteunen met middelen om van zijn hoest af te komen? Je leest het in dit artikel.Lees verder…

      Luchtwegen van het paard

      Gezonde luchtwegen zijn een belangrijke voorwaarde voor een gezond paard. Het minder goed functioneren van de luchtwegen van een paard heeft namelijk direct invloed op het prestatie- en uithoudingsvermogen van het paard. Hoesten doet elk paard wel eens, dat is zeker niet vreemd. Maar wanneer moet je wel actie ondernemen of ondersteunen met middelen om van zijn hoest af te komen? Je leest het in dit artikel.

      Luchtwegen paard

      De luchtwegen van je paard zijn onder te verdelen in:

      • De bovenste luchtwegen: neusgangen en luchtpijp
      • De onderste luchtwegen: bronchiën, bronchiolen en longblaasjes

      Via de neusgaten ademt het paard zuurstofhoudende buitenlucht in. Deze lucht komt via de neusholte, keel en luchtpijp (voorste luchtwegen) in de longen terecht. De luchtpijp is verstevigd met kraakbeenringen. Vervolgens komt de lucht via de grote bronchiën in de kleine bronchiën in de bronchiolen terecht. De bronchiën zijn ook versterkt met kraakbeenringen, in de bronchiolen worden de kleine buisjes opengehouden met spieren. De bronchiolen monden tenslotte uit in de longblaasjes. In de longblaasjes vindt de gasuitwisseling plaats: zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in het bloed en de afvalgassen, waaronder CO2, verlaten via de longblaasjes het lichaam van een paard.

      De luchtwegen van het paard zijn uitgerust met trilhaartjes en slijm producerende kliercellen. Deze zorgen ervoor dat mogelijk met de lucht meegekomen stof en ziekteverwekkers weer naar buiten worden gewerkt. Zo blijven de longen schoon. De longen zijn net als de bronchiolen elastisch. De ademhalingsspieren en het middenrif zorgen voor het in- en uitzetten van de longen en de borstkas van een paard via het blaasbalg principe.

      Hoe merk je een luchtweginfectie bij een paard op?

      Ben je bang dat jouw paard een luchtweginfectie heeft? Dit zijn de symptomen bij een acute luchtweginfectie bij een paard:

      • Het paard is vaak sloom en lusteloos
      • Er is (hoge) koorts
      • Het paard hoest
      • Er is neusuitvloeiing
      • Het paard is vaak benauwd
      • De lymfeklieren zijn opgezet
      • Een speciale vorm van een acute luchtweginfectie is de rhinopneumonie

      Symptomen bij een chronische luchtweg infectie bij een paard (zoals luchtwegaandoeningen als COPD, longemfyseem en dampigheid)

      • Er is een duidelijke buikbeweging zichtbaar bij het paard;
      • Het paard heeft wijde neusvleugels;
      • Het paard maakt veel bijgeluiden en hoest veel;
      • Soms is er een heen en weer bewegen van de anus zichtbaar;
      • Chronische luchtwegproblemen kunnen leiden tot blijvende schade aan de luchtwegen en longblaasjes en veroorzaakt littekenweefsel in de longen.
      Hoe kun je een luchtweginfectie bij een paard voorkomen?

      Net als bij de mens wordt de weerstand van een paard in de winterperiode wat minder. Seizoensovergangen en de wisseling tussen de zomer- naar wintervacht, maakt het paard vatbaarder voor virussen en bacteriën die kunnen leiden tot luchtweginfecties. De weerstand kan in het najaar dus wel een steuntje in de rug gebruiken. Preventieve ondersteuning met extra (multi-)vitamines en mineralen, bouwstoffen en omega gedurende een langere tijd, helpt de weerstand van het paard te vergroten. Naast supplementen en medicijnen kun je bij ons ook terecht voor paardenvoeding, paardenverzorging en medische hulpmiddelen voor paarden.

      Hoe kun je een luchtweginfectie bij een paard verhelpen?

      Er zijn een aantal tips die je kunt volgen wanneer je een luchtweginfectie bij een paard wilt verhelpen.

      • Geef een paard veel weidegang en beperk de uren in een stoffige stal
      • Voorkom tocht
      • Probeer de stal op te strooien of van nieuwe stalbedding te voorzien zonder het paard op stal zodat die de vrijgekomen stof niet inademt
      • Zorg voor een schone stal zonder scherpe ammoniaklucht
      • Bevochtig hooi, zodat het minder stoffig is

      Naast bovenstaande tips bieden wij bij de Dierenapotheek.nl twee zeer goede producten van Audevard in ons assortiment. Dit zijn supplementen voor de luchtwegen van paarden. In ons assortiment medicijnen en supplementen voor paarden vind je de Audevard Balsamic Air en Audevard Balsamic Control.

      Balsamic Air is een vloeibaar supplement met erkende etherische oliën. Het geeft, via orale toediening op hooi of voer, direct een prettig gevoel bij de ademhaling en ondersteunt de bovenste luchtwegen van een paard (o.a neus-, bij-, mondholte en strottenhoofd). Vooral een interessant product voor paarden die moeite hebben met de juiste ademhaling tijdens koude dagen en plotselinge daling van de temperatuur. Maar ook zeer geschikt voor paarden die extreme inspanning verrichten en waarbij de juiste ademhaling enorm belangrijk is en wel wat extra ondersteuning kan gebruiken.

      Balsamic Control is een supplement in pelletvorm en kan gedurende het gehele jaar gebruikt worden. Het bevat de juist ingrediënten om de lage luchtwegen (o.a luchtpijp/longen) te ondersteunen. Dit product is aan te raden bij paarden die gevoelig zijn voor stoffige omgevingen of een allergie hebben voor bijv. pollen, schimmels, etc. Een ideaal product in het voorjaar maar zeker ook in de komende winterperiode waarbij paarden vaker en langer op stal staan in een minder geventileerde omgeving en meer gebruikmaken van hooi als aanvullend rantsoen.

      Heb jij verdere vragen over de luchtwegen van je paard? Of wil je meer weten over de gewrichten van een paard of het gezond opgroeien van een veulen? Dan zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

      Advies van een dierenarts nodig?

      Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.