Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Blaasproblemen kat

Blaasproblemen, zoals blaasgruis of een blaasontsteking, komen vaak voor bij katten. Met name katten met (chronische) stress of overgewicht lopen een groot risico om blaasproblemen te krijgen. Blaasgruis is een verzamelnaam voor allerlei soorten kleine kristalletjes, die onder bepaalde omstandigheden in de urine kunnen worden gevormd en problemen kunnen veroorzaken in de blaas en plasbuis. De meestvoorkomende kristallen zijn struvietkristallen.
Er zijn veel factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van deze struvietkristallen en de daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen. Denk aan leeftijd, geslacht, gewicht, activiteit, plasgedrag, wateropname, voeding en stress. Een hogere pH-waarde van de urine zorgt voor een grotere kans op struvietkristallen. De pH-waarde wordt beïnvloed door onder andere voeding, stress en urineweginfecties zoals blaasontsteking.

Heeft jouw kat last van blaasproblemen? Dan zijn er verschillende producten verkrijgbaar om deze te verhelpen. Zo kun je bijvoorbeeld struvietkristallen verminderen met behulp van Hill's Urinary Care.

Om een blaasontsteking te genezen óf te voorkomen kun je bijvoorbeeld PUUR Cranberry gebruiken.

Wil je meer weten over blaasgruis of blaasontsteking bij je kat? Lees dan onderstaande artikelen:

Blaasgruis bij de kat
Blaasontsteking bij je kat

Leverproblemen kat

In de lever van de kat komt al het bloed uit de maag, darmen, milt en alvleesklier bij elkaar. Dit bloed bevat verteerd voedsel, afvalstoffen en andere stoffen zoals medicijnen. De lever zorgt ervoor dat deze stoffen worden bewerkt, en het bloed wordt gezuiverd. Daarnaast helpt de lever van de kat bij de vertering van voedsel.

Omdat veel ziektes vergelijkbare klachten kunnen geven, zijn de symptomen van leverziekten niet altijd even duidelijk. Geelzucht is wel een specifiek teken dat er iets mis is met de lever of de galwegen van de kat.

Leverproblemen bij je kat zou je kunnen herkennen aan de volgende symptomen:

 • Sloomheid en/of lusteloosheid
 • Slechte eetlust en afvallen
 • Braken
 • Geelzucht
 • Koorts

Vermoed je leverproblemen bij je kat? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Ter ondersteuning van de werking van de lever en de galblaas kun je je kat PUUR Hepato / Lever geven.

Nierproblemen kat

Nierproblemen worden ook wel nierfalen genoemd. Helaas komen nierfalen vaak voor bij katten. Met name oudere katten hebben hier last van. Het voordeel van de nieren is dat ze een grote reservecapaciteit hebben. Hierdoor kunnen ze bepaalde taken nog steeds goed uitvoeren wanneer een deel van de nieren beschadigd is geraakt. Zodra meer dan 70% van de nieren kapot gaat, kunnen ze niet goed meer functioneren en zullen er symptomen van nierfalen optreden.

Wanneer een kat last heeft van nierproblemen, zoals chronische nierinsufficiëntie en acuut nierfalen, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Veel drinken en plassen
 • Verminderde eetlust
 • Misselijkheid en braken
 • Doffe vacht
 • Slechte conditie
 • Bloedarmoede

Heeft jouw kat last van chronische nierinsufficiëntie? Dan raden wij aan om bijvoorbeeld Pronefra te gebruiken. Dit is een voor katten zeer smakelijke suspensie ter ondersteuning van de nierfunctie.

Hartproblemen kat

Hartproblemen bij een kat zijn, zeker in een beginstadium, niet altijd makkelijk te ontdekken. Laat je kat dus regelmatig door je dierenarts controleren. Vaak gaan hartproblemen samen met benauwdheid. Ook kan de kat verlamd raken of flauwtes krijgen. Doordat katten niet worden uitgelaten en veel slapen, valt het niet snel op wanneer de conditie van je kat achteruit gaat. Naast een verminderd uithoudingsvermogen, zijn ook koude oren en tenen een teken dat je kat last kan hebben van hartproblemen.

Een dierenarts herkent hartproblemen vaak aan de volgende kenmerken:

 • Hartruis
 • Galopritme (3 harttonen)
 • Te snelle of te langzame hartslag
 • Onregelmatige hartslag

Gelukkig is de levensverwachting van katten met hartproblemen best goed. Maar zorg wel dat je er op tijd bij bent, en je je kat dus regelmatig laat controleren. Hartproblemen bij katten zijn niet altijd te voorkomen, maar je kunt het hart wel een beetje helpen. Geef je kat bijvoorbeeld Pharmox Zalmolie. De combinatie van vetzuren die dit bevat heeft een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten.

Meer informatie over blaasproblemen, leverproblemen, nierproblemen en hartproblemen bij katten

Heeft jouw kat last van blaasproblemen of van zijn of haar lever, nieren of hart? Dan vind je bij Dierenapotheek.nl een met zorg samengesteld assortiment met de beste supplementen en medicijnen. Dit assortiment is samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Zo kun jij ervan uitgaan dat je altijd het beste van het beste in huis haalt. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Ook voor producten voor de blaas, lever, nieren en het hart van de hond kun je bij ons terecht.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95