Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Verschillende soorten voeding konijnen

Het eten van konijnen bestaat voor het grootste deel uit twee soorten voeding: ruwvoer en krachtvoer. Onder ruwvoer verstaan we eten als hooi en gras. Dit is voor een konijn van groot belang, want hiermee krijgt een konijn de juiste hoeveelheid vezels binnen. Deze vezels uit ruwvoer houden het darmstelsel actief. Daarbij houdt een konijn door op hooi of gras te kauwen zijn gebit gezond. Daarmee slijt het knaagdier op een gezonde manier zijn non-stop groeiende tanden weer af. Het is slim om het dagelijkse portie ruwvoer aan te vullen met een kleine hoeveelheid krachtvoer. Daarmee bedoelen we de brokjes of pellets. Zorg dat deze zoveel mogelijk ruwe vezels bevatten.

Niet aan te raden: gemengd voer voor konijnen

Er zijn ook verschillende soorten gemengd voer beschikbaar voor konijnen, maar dit is eigenlijk niet echt aan te raden. Fabrikanten verstoppen in gemengd voer ook ‘lekkerder’ voer vol koolhydraten. Dit voer bevat veel minder voedingsstoffen. Konijnen hebben hier echter wel een (hang)oor naar en peuzelen de lekkere brokjes er tussenuit. Dit heeft als gevolg dat de voedzame brokjes (vaak staafjes) overblijven en de verwende konijnen dit weigeren om te eten. Hierdoor lopen ze veel belangrijke voedingsstoffen mis en vergroot je de kans op diarree, overgewicht, inactieve darmen en gebitsproblemen (haken, abcessen).

Toe aan geschikt advies? Lees dan snel meer over de juiste voeding voor je konijn.

Groente als voeding voor konijnen

Aandachtspunten bij voeding konijnen

Het is bij de voeding voor konijnen nog belangrijk om op enkele punten op te letten. Met deze aandachtspunten behoud jij de beste kwaliteit voedsel voor jouw konijn:

-Het hooi en gras moet vers zijn; gemaaid gras kan tot darmproblemen leiden

-Bewaar de brokjes droog en afgesloten, want op warme natte plekken kan het schimmelen

-Zorg dat de groenten niet te koud zijn

-Suiker en zuivel horen niét thuis in het dieet van konijnen

Voedsel tegen verveling

Waar mensen vaak aan de haal gaan als zij zich vervelen, wil een konijn ook graag op wat knabbelen om verveling tegen te gaan. 100% natuurlijk hooi is een grote aanrader. Dit is namelijk niet alleen goed voor een gezond dieet bij konijnen, maar is extra lekker om op te knagen. Zodra een konijn zich verveelt zal hij hier dan ook lekker op gaan knagen. Het grote voordeel hiervan is dat het ook nog gezond is! Burgess biedt met het Bunny Nature Crunchy Cracker een gezonde optie aan.

Relevante items naast de voeding van konijnen

Wil jij meer weten over konijnen in het algemeen of de verzorging van bijvoorbeeld de ogen van konijnen of over speciale gebitsverzorging bij jouw konijn? Dan verwijzen we je graag door naar de volgende relevante items:

Gebitsverzorging voor konijnen

Meer informatie over voeding voor konijnen

Bij Dierenapotheek.nl vind jij binnen enkele klikken de producten die jij nodig hebt om jouw konijn goed eten te geven. Dit assortiment is met zorg samengesteld door dierenartsen, paraveterinairen en farmaceutische experts. Heb jij vragen over de voeding voor konijnen of kun jij een bepaald product niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij jou binnen een mum van tijd verder kunnen helpen. Wij informeren je namelijk graag over konijnen en de voeding voor konijnen. Wie op werkdagen voor 20.00 uur bestelt, kan op een zeer snelle verzending rekenen. Nog diezelfde dag geven wij jouw pakket namelijk mee met de postbode.

Heb je ook nog een hond of ander huisdier thuis rondlopen? Ook dan helpen we je uiteraard heel graag verder. Zo weten wij ook alles over het gedrag en angst bij honden.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95