Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Ondersteuning van maag en darmen bij paarden

Het spijtsverteringsstelsel van een paard is 24 uur per dag aan het werk. Het is daarom extra van belang dat de maag- en darmen gezond zijn. Darmgezondheid heeft een grote invloed op de lichamelijke én geestelijke gesteldheid. Hoe een paard zich voelt en hoe goed zijn werkvermogen is, zowel lichamelijk als mentaal, is voor een groot deel afhankelijk van de darmgezondheid.

Om het maag-darmstelsel een handje te helpen, zijn er bij Dierenapotheek.nl verschillende producten verkrijgbaar. Naast het aanbieden van goed en voldoende (ruw)voer, kun je je paard een vitaminen- en mineralensupplementen aanbieden, Exostyle Oerbalans is hier een goed voorbeeld van. Het is gebaseerd op de kracht van de natuur en houdt onder andere het immuunsysteem, de stofwisseling en de spijsvertering in balans. Ecostyle Darmbalans ondersteunt de vertering in de darmen en helpt de darmflora gezond te houden dankzij de aanwezige prebiotica en probiotica.

Ook kun je ter ondersteuning heel eenvoudig lijnzaadolie door het dagelijkse voer mengen. Lijnzaadolie helpt de stofwisseling verbeteren en draagt bij aan een positieve werking op de maag en darmen. Bovendien helpt dit voedingssupplement voor paarden bij het wisselen van de vacht en bevordert het de glans. Geschikte producten zijn: Grand National Lijnzaadolie, Rapide Rappo Lijnzaadolie of Synovium Lijnzaadolie.

Veel voorkomende darmproblemen bij paarden

Ondanks een goede verzorging, kan het toch gebeuren dat er darmproblemen ontstaan bij je paard. Wanneer de volgende symptomen optreden, is er sprake van een verstoorde darmflora:

 • Winderigheid
 • Darmkrampen
 • Slecht ruikende mest
 • Diarree of water bij de mest
 • Acute koliek

Diarree en koliek zijn de meest voorkomende aandoeningen van het darmstelsel bij paarden. Koliek (buikpijn) kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan variëren van relatief onschuldig tot levensbedreigend. Er kan namelijk onderscheid worden gemaakt tussen zandkoliek, gaskoliek, krampkoliek, verstopping, liesbreuk of liggingsverandering van de darmen.

Koliek kun je onder andere aan de volgende symptomen herkennen:

 • Onrust
 • Trappen naar de buik
 • Niet willen eten
 • Schrapen
 • Niet meer mesten
 • Rollen
 • Zweten

Neem bij vermoeden op koliek altijd contact op met je dierenarts. Wanneer de oorzaak (relatief) onschuldig is, kun je de buikpijn bij je paard verlichten met behulp van bijvoorbeeld PUUR Psyilium.

Heeft je paard last van diarree of dunne ontlasting? Dan kun je PUUR Intestine gebruiken.

Meer informatie over de maag en darmen van je paard

Voor meer informatie over een gezond maag-darmstelsel bij je paard kun je het kennisbankartikel ‘Een gezonde spijsvertering bij paarden’ raadplegen.

Het assortiment van Dierenapotheek.nl is met zorg samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Heb je een vraag over de gezondheid van je paard? Of kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95