Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Toont alle 2 resultaten

Maag- en darmproblemen bij vogels

Net als mensen en anderen dieren, krijgen helaas ook vogels te maken met maag- en darmproblemen. Zo kan een vogel gaan braken, last krijgen van constipatie of juist diarree krijgen. Een veel voorkomende ziekte bij zaadetende vogels is Coccidiose.

Coccidiose bij vogels

Coccidiose wordt veroorzaakt door een kleine eencellige parasiet en komt meestal voor bij erg jonge of juist oude vogels. De parasiet komt in de darmen wanneer je vogel eitjes heeft gegeten. Die eitjes komen vervolgens uit wanneer ze in de darmen zijn beland. De larven die hieruit komen planten zich verder voort. Uiteindelijk zullen de parasieten zich in de darmwand en slijmvliezen nestelen, waar ze de darmvlokken aantasten. Helaas kan een besmetting met Coccidiose levensgevaarlijk zijn voor je vogel. Dit is met name het geval bij jonge vogels, vogels die net uit de rui komen en oude verzwakte vogels.

Symptomen van Coccidiose

Je kunt Coccidiose herkennen aan de volgende symptomen:

  • Verminderde eetlust en vermagering
  • Dunne ontlasting of diarree
  • Veel drinken

Vermoed je dat je vogel besmet is met Coccidiose? Neem dan contact op met je dierenarts.

Verstopping en diarree bij vogels

Wanneer je vogel te veel ‘stoppende’ zaden eet (zoals maanzaad), kan de vogel zijn ontlasting niet kwijt. Obstipatie herken je aan de volgende symptomen:

  • Onrustig bewegen
  • Verminderde eetlust
  • Ontlastende bewegingen zonder resultaat
  • Langere tijd geen ontlasting

Om verstopping te voorkomen of te verhelpen dien je voldoende groenvoer, fruit en in vet gewreven raapzaad te verstrekken. Met behulp van Cisaral Drops kun je de darmen en de vogelmaag stimuleren, waardoor obstipatie kan worden voorkomen.

Diarree kan een symptoom zijn van Coccidiose, maar het kan ook wijzen op een darmontsteking. Vaak wordt diarree echter verward met overmatige urineproductie. Door diverse aandoeningen kunnen vogels namelijk meer drinken en daardoor meer urine produceren. Hierdoor vermengt de ontlasting zich met deze urine en lijkt het op diarree. Zie je een grote plas met in het midden een redelijk normaal groen hoopje? Dan is er geen sprake van diarree, maar van overmatige urineproductie. Dit kan een gevolg zijn van problemen met de nieren of bijvoorbeeld suikerziekte.

Wanneer er wel sprake is van diarree, kán het dus zijn dat je vogel een darmontsteking heeft. Dit kan door bedorven voedsel of te koud water komen. Dit gaat dan meestal weer vanzelf over. Er kan echter ook een andere oorzaak zijn van de darmontsteking, waardoor het raadzaam is om zowel bij (aanhoudende) diarree, als bij overmatige urineproductie, een bezoekje te brengen aan je dierenarts.

Meer informatie

Ons assortiment is met zorg samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95