Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Waarom hebben vogels veren?

Veren maken de vogel. Maar veren zijn niet alleen bedoeld om een vogel er mooi uit te laten zien. Het voornaamste doel van een mooi verenpak is bescherming bieden en isoleren. Daarnaast spelen vogelveren natuurlijk een rol bij het vliegen. De lichte maar sterke veren houden dicht bij de huid een laag lucht vast, die door de lichaamstemperatuur wordt verwarmd. Hierdoor kunnen vogels zelfs bij langdurige bittere kou overleven.

Welke soorten vogelveren zijn er?

Vogels hebben vier soorten veren: donsveren, dekveren, slagpennen en staartpennen. Elke soort heeft een eigen functie en uiterlijk. Zo dienen de donsveren om de vogel warm te houden en de dekveren om het lichaam te bedekken. De slagpennen vormen de vleugels en de staartpennen vormen de staart.

Hoe moeten vogelveren worden verzorgd?

Het verzorgen van vogelveren is een natuurlijk proces. Dit doen vogels dan ook zelf. Het verzorgen en schikken van de veren geeft je vogel tevens rust. Uiteraard kun je je vogel wel een handje helpen.

Zo vinden sommige vogels het fijn om af en toe te badderen. Je doet ze dan ook een groot plezier met een vogelbadje. Houdt je vogel niet van badderen? Dan kun je eventueel een (schone) plantenspuit gebruiken om de veren te besproeien met wat water.

Vogels in de rui

Net als haren, geen ook veren niet een heel (vogel)leven mee. In bepaalde periodes wordt het verendek van vogels vervangen door nieuwe veren. Dit wordt ook wel ruien genoemd. Sommige vogels ruien meerdere keren per jaar. Een gezonde vogel is in zes tot acht weken door de rui-periode heen.

Bij de aanmaak van nieuwe veren (en het gezond houden van bestaande veren) kun je je vogel een handje helpen door middel van Beapher Algolith. Dit is een aanvullend diervoeder dat uit natuurlijk zee-algenmeel bestaat. Het bevat een hoog percentage sporenelementen en vitaminen en ondersteunt onder andere de conditie van de veren.

Veerproblemen bij vogels

Ondanks dat vogels hun veren zelf goed verzorgen, kunnen er toch huidschimmels en infecties aan de veren ontstaan. Ook kunnen vogels bijvoorbeeld luizen krijgen, die zich in de veren bevinden en daar veel schade kunnen veroorzaken. Ecto spray is een fijn product tegen veerluis bij vogels.

Verenplukken

Wanneer een vogel gaat verenplukken, kan dit een gevolg zijn van verstoord gedrag. Denk aan verveling, eenzaamheid of stress. Maar het kan ook zijn dat de vogel jeuk heeft door bijvoorbeeld verkeerde voeding of een lage luchtvochtigheid. Het is belangrijk dat snel de oorzaak wordt achterhaald. Bij voortdurend plukken kunnen namelijk de veerfollikels worden beschadigd, waardoor er geen nieuwe veren meer kunnen groeien en de vogel dus uiteindelijk kaal blijft.

Meer informatie

Ons assortiment is met zorg samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95