Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Het gebit van een konijn

Konijnen staan natuurlijk, naast hun grote oren en achterpoten, bekend om hun speciale gebit. Het gebit van je konijn bestaat uit 26 tanden: 20 kiezen en 6 snijtanden. Van die 6 snijtanden zijn er twee specialer dan de rest. Dit gaat om de stiftsnijtanden. Dit zijn kleinere snijtandjes die achter de snijtanden in de bovenkaak zitten. De taak van stiftsnijtanden en hebben als functie de onderste snijtanden te slijpen.

Verzorging: konijnen slijpen eigen gebit

Het unieke aan het gebit van een konijn, is dat de tanden en kiezen gedurende het hele leven van jouw huisdier blijven groeien. Per week neemt de lengte van de tanden en kiezen tussen de de 2 tot 2,4 millimeter toe. Een konijn slijpt door te knagen en te kauwen zijn eigen tanden helemaal zelf. Hierdoor hebben ze nooit te lange tanden. Toch is het niet helemaal zonder risico’s, want zodra een tand of kies scheef komt te staan, kunnen er extra scherpe haken ontstaan. In de uiterste gevallen stopt een konijn dan zelfs met eten!

Symptomen van gebitsproblemen bij konijnen

Voor een baasje van een konijn is aan meerdere kenmerken te zien of jouw huisdier gebitsproblemen heeft. De belangrijkste symptomen van konijnen met gebitsproblemen zijn:

-moeite met eten en kauwen, terwijl er wel interesse is;

-uiteindelijk stoppen met eten (door te veel pijn);

-speekselen;vermageren;

-proppen maken van eten en weer uitspugen;

-traanogen.

Gebitsverzorging voor konijnen belangrijk

Een konijn die stopt met eten door gebitsproblemen: dat wil niemand. Daarom is het erg belangrijk om voor een goede konijnen gebitsreiniging te kiezen. Gebitsverzorging bij je knaagdier klinkt misschien als een lastige klus, maar is eigenlijk vrij gemakkelijk gedaan. Met de juiste voeding kom je namelijk al een heel eind. Geef ‘Stampertje’ of ‘Langoor’ dus veel vers hooi van goede kwaliteit en kies voor brokjes met daarin de juiste verhouding. Calcium is bijvoorbeeld belangrijk voor de sterkte van tanden en kiezen van een konijn, maar een teveel aan calcium kan leiden tot blaasstenen. Bij een calcium-tekort loopt een konijn gevaar op botontkalking. De juiste balans is dus erg belangrijk! Een goed voorbeeld hiervan is Supreme Science Selective Rabbit.

Mocht je te laat zijn met de juiste gebitsverzorging voor konijnen en merk je dat jouw konijn last van zijn gebit krijgt? Wacht dan niet te lang en ga direct langs bij een dierenarts.

Relevante items over de verzorging van konijnengebit

Wil jij meer weten over konijnen, de verzorging van konijnen of voeding voor konijnen? Dan verwijzen we je graag door naar de volgende relevante items:

Juiste voeding voor je konijn

E. cuniculi – ziekte bij konijnen

Meer informatie over gebitsverzorging voor konijnen

In het assortiment met gebitsverzorging voor konijnen van Dierenapotheek.nl vind jij binnen een handomdraai de producten die jij nodig hebt. Dit assortiment is met zorg samengesteld door dierenartsen, farmaceutische experts en paraveterinairen. Heb jij vragen over de gebitsverzorging van konijnen of kun jij een bepaald product niet vinden? Wacht dan niet en neem snel contact met ons op. Wij informeren je graag over konijnen en de gebitsverzorging van konijnen. Wie op werkdagen voor 20.00 uur bestelt, ontvangt diezelfde dag nog een verzendbewijs.

Heb je ook nog een kat of ander huisdier in huis? Ook dan helpen we je uiteraard heel graag verder. Zo weten wij ook alles over de gebitsverzorging van een kat bijvoorbeeld.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95