Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Luchtwegen hond: aandoeningen

Luchtwegaandoeningen komen regelmatig voor bij honden. Alle rassen van jong tot oud kunnen ermee te maken krijgen. Een aandoening aan de luchtwegen kan ontstaan door een verwonding of ziekte. Maar het kan ook plotseling optreden. Een aantal voorbeelden van luchtwegziektes zijn: kennelhoest, trachea collaps en verlamming van het strottenhoofd.

Luchtwegaandoening: kennelhoest

Ons assortiment is met zorg samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Kennelhoest bij een hond is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, keel en luchtpijp). Anders dan de naam doet vermoeden, kan elke hond te maken krijgen met kennelhoest. Het is dus niet zo dat dit alleen in kennels voorkomt. Tegenwoordig wordt deze aandoening daarom ook wel de ‘besmettelijke hondenhoest’ genoemd.

Eigenlijk is kennelhoest een verzamelnaam voor alle veroorzakers van voorste luchtweginfecties bij de hond. Kennelhoest kan worden veroorzaakt door het Parainfluenza-virus of door adenovirussen, maar ook door de bacterie Bordetella Bronchiseptica.

De hoest herken je aan een harde droge hoest, waarbij het klinkt alsof er iets vastzit in de keel. Veel baasjes omschrijven de hoest ook wel als het stemgeluid van een zeehond. De hoestklachten kunnen toenemen bij opwinding of bij druk op de keel, bijvoorbeeld wanneer er tijdens het uitlaten aan de halsband wordt getrokken. Naast hoesten kan de hond ook last hebben van traanogen, niezen, kokhalzen met slijm, koorts, sloomheid en slecht eten.

Luchtwegaandoening: trachea collaps

Trachea betekent ‘luchtpijp’ en collaps betekent ‘samenklappen’. Trachea collaps is dus het samenklappen van de luchtpijp, dat wordt veroorzaakt door verslapping van de kraakbeenringen en afplatting van de normaal ronde doorsnede van de luchtpijp. De exacte oorzaak is niet bekend. Wel heeft het te maken met erfelijkheid, allergenen, voeding, neurologische stoornissen, het zwakker worden van het kraakbeen en stoornissen in de kleine luchtwegen.

Je kunt trachea collaps herkennen aan een hoest die klinkt als een eend of gans. Doordat bij deze aandoening de doorgang naar de longen kleiner wordt, gaat er moeilijker lucht doorheen en krijgt de hond moeite met ademhalen. Door zuurstofgebrek gaat hij of zij sneller ademen. Een direct gevolg is dat het uithoudingsvermogen snel afneemt. In extreme gevallen kan de hond zelfs een blauwe tong (cyanose) krijgen, braakneigingen hebben en flauwvallen of stikken.

Verlamming van het strottenhoofd (larynxparalyse ) komt vooral voor bij de grotere hondenrassen. Denk aan labradors, retrievers en bouviers. Deze luchtwegaandoening wordt twee tot drie keer vaker gezien bij reuen dan bij teven. Meestal gaat het om oudere honden vanaf een jaar of tien.

Bij een verlamming van het strottenhoofd wordt de ruimte tussen de stembanden niet meer groter zodra de hond inademt. Dit gebeurt bij honden zonder deze aandoening wel. Hierdoor wordt bij een larynxparalyse de lucht met een grote snelheid naar binnen gezogen en ontstaat er een akelig bijgeluid bij de inademing.

Een verlamming van het strottenhoofd herken je dus aan het geluid van ‘naar adem snakken’. Maar al ver voordat het zover is, kun je merken dat de hond sneller moe is, hij achter blijft met wandelen of gewoon niet meer zo graag de deur uitgaat. In ernstige gevallen kunnen de slijmvliezen in de mondholte blauw kleuren. Bij warm weer kan de hond zelfs flauwvallen of dreigt hij te stikken. Veel honden met strottenhoofdverlamming worden dan ook tijdens extreem warme weersomstandigheden naar de dierenarts gebracht.

Verzorging luchtwegen hond

Naast bovenstaande luchtwegaandoeningen zijn er nog een aantal bekend. Vermoed je problemen met de luchtwegen van je hond? Neem dan contact op met je dierenarts.

Meer informatie over de luchtwegen van honden

Bij Dierenapotheek.nl vind je snel en makkelijk de producten die jij nodig hebt om jouw hond met luchtwegaandoeningen te behandelen. Ons assortiment aan producten is met zorg samengesteld. Heb jij vragen over de producten die honden helpen met hun luchtwegen of kun jij een bepaald product niet vinden? Neem dan contact met ons op: wij helpen je uiteraard graag!. Wie op werkdagen voor 20.00 uur bestelt, krijgt zijn pakket diezelfde dag nog opgestuurd.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95