Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Toont alle 4 resultaten

Vlooien en parasieten bij vogels

Je denkt misschien dat vlooien en luizen alleen bij honden en katten voorkomen, maar dat is helaas niet het geval. Ook vogels kunnen last hebben van vlooien en parasieten. Naast vlooien en luizen zijn ook teken en mijten vervelende diertjes die voor onder andere jeuk bij je vogel kunnen zorgen.

Exogene parasieten bij vogels

Naast endogene parasieten (Coccidiose en wormen), kunnen vogels ook last krijgen van exogene parasieten. Dit zijn uitwendige organismen die op de huid of de veren van een vogel leven. Voorbeelden van exogene parasieten zijn:

  • Bloedmijten
  • Luchtpijpmijten
  • Schurftmijten
  • Vederluizen

Bloedmijten

De mijt die het meest voorkomt bij volièrevogels, is de rode vogelmijt of bloedmijt. De bloedmijt is een heel klein spinachtig beestje dat je nauwelijks met het blote oog kunt zien. Deze parasieten schuilen overdag in gaten en spleten en zuigen ‘s nachts bloed bij vogels. Mijten die zich volgezogen hebben, zijn te herkennen als rode puntjes op de huid. Bloedmijten zijn voor volwassen vogels niet direct levensbedreigend, maar ze kunnen hen wel verzwakken doordat ze voor bloedarmoede kunnen zorgen.

Luchtpijpmijten

De naam verraadt het eigenlijk al. Luchtpijpmijten komen voor in de luchtpijp, longen en luchtzakken van een vogel. Besmetting met de luchtpijpmijt vindt plaats via besmette uitwerpselen van andere vogels.

Schurftmijt

Schurftmijten zijn gemene beestjes die een weg door de huid heen graven en zich vervolgens voeden met huidweefsel. Hierdoor ontstaan wratachtige woekeringen rond de snavel, poten en cloaca. Vermoed je schurftmijt bij je vogel? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Vederluizen

Deze parasieten zitten vaak in de veren en ze veroorzaken veerschade en veeruitval. Met het blote oog kun je vederluizen herkennen aan de streepachtige vorm van deze beestjes. Ze zijn donker van kleur en zo’n twee tot drie millimeter lang. Deze luizen bevinden zich op de staart en op de vleugelveren van de vogel. Een fijn anti parasiet product voor vogels is Iverdrop. Dit is een gemakkelijk toe te dienen oplossing door middel van een druppel in de nek. Dit middel werkt tegen mijten en luizen bij vogels.

Vlooien bij vogels

Vogelvlooien zijn kleine vleugelloze insecten met een donkerbruine tot zwarte kleur. Ze zijn ongeveer 2 tot 3 millimeter lang en kunnen erg goed springen. Aan de onderkant van de kop hebben vogelvlooien een zogenaamde ‘wangkam’. De honden- en kattenvlooien hebben dit niet.

Een vogelvlo kent 4 ontwikkelings-stadia: ei, larve, pop, volwassen vlo. Vrouwelijke vogelvlooien leggen na een bloedmaaltijd 4 tot 8 eitjes per keer. Het totaal aantal eitjes kan oplopen tot enige honderden, waaruit dan natuurlijk ook weer honderden larven ontstaan. Het is dus belangrijk dat je vlooien snel ontdekt en goed behandeld.

Het bestrijden van vlooien in huis is een nare en tijdrovende klus. Daarnaast zijn vlooien ontzettend vervelend voor je vogel, omdat ze voor veel jeuk zorgen. Controleer dus regelmatig op vlooien (en parasieten) en behandel je vogel eventueel met Ecto spray. Dit is een huidspray die speciaal is ontwikkeld voor vogels om mijten en vlooien te verwijderen.

Meer informatie

Ons assortiment is met zorg samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95