Chronisch nierfalen bij de hond

Chronisch nierfalen komt meestal voor bij oudere honden, maar ook jongere honden en puppy's kunnen hier last van hebben. Wanneer we spreken over chronisch nierfalen verliezen de nieren langzaam hun functie. Afvalstoffen worden zo slechter afgevoerd door het lichaam en de bloeddruk wordt niet goed meer gereguleerd. Symptomen van nierfalen zijn vaak pas zichtbaar wanneer de nieren al een groot gedeelte van hun functie kwijt zijn geraakt. De kwijtgeraakte functie is helaas permanent en kan niet hersteld worden. Toch kan er met tijdige behandeling en de juiste medicatie en voeding nog goed geleefd worden met chronisch nierfalen.

Symptomen van chronisch nierfalen bij de hond

  • slechte eetlust;
  • gewichtsverlies;
  • meer drinken dan normaal;
  • meer plassen;
  • misselijkheid, braken;
  • diarree;
  • doffe vacht;
  • stinkende adem;
  • algehele slechte conditie.

Om nierproblemen bij je hond vast te stellen zal meestal bloed- en urineonderzoek worden gedaan. Door een echo-onderzoek krijgt de dierenarts nadere informatie over de nieren van je hond.

Behandeling van chronisch nierfalen bij de hond

De behandeling van chronisch nierfalen bij honden is voor elke hond anders. Dit heeft te maken met de oorzaak en de status van de nieren. Bij behandeling wordt eerst getracht om de oorzaak van het falen aan te pakken om te voorkomen dat de nieren verder achteruit gaan. Wanneer de schade eenmaal gedaan is, herstellen de nieren helaas niet meer.

De verdere behandeling zal zich richten op het zo zorgeloos mogelijk leven met het nierfalen. Dit kan onder andere aan de hand van medicatie, een speciaal dieet of verschillende supplementen. Overleg dit goed met je dierenarts en zorgt dat er altijd voldoende vers drinkwater voor jouw maatje beschikbaar is.

Verwante artikelen:

Blaasontsteking bij je hond

Reinigen van urinegeur en vlekken

Incontinentie bij honden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2264 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.