Chronische diarree bij je hond

Diarree bij honden komt regelmatig voor. In de meeste gevallen ontstaat er diarree doordat er iets in het lichaam zit, wat daar niet thuishoort. Door middel van diarree wordt dit uit het lichaam van de hond verwijderd. In sommige gevallen gaat de diarree niet over, dan kan er sprake zijn van chronische diarree.

Wat is chronische diarree bij je hond?

Wanneer een hond last heeft van diarree en de klachten niet verdwijnen, spreken we van chronische diarree. Als de klachten regelmatig terugkomen, is er sprake van recidiverende diarree.

Bij chronische diarree is het belangrijk dat snel de oorzaak van de diarree wordt ontdekt. De behandeling is vaak langdurig en soms zelfs levenslang. Het is daarom aan te raden om een dierenarts te bezoeken zodra de diarree meer dan 5 dagen aanhoudt.

Hoe wordt de oorzaak van chronische diarree bij je hond achterhaald?

Wanneer de diarree aanhoudt, doet de dierenarts in eerste instantie een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Vaak is er extra onderzoek nodig om de exacte oorzaak te achterhalen. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn:

  • Ontlastingsonderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Echo
  • Endoscopie (inwendig onderzoek)
  • Onderzoek naar voedselovergevoeligheid

Welke vormen van chronische diarree zijn er bij honden?

Als de diarree bij je hond lang aanhoudt, is de kans groot dat hij IBD heeft. IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, oftewel een chronische darmontsteking. Binnen IBD zijn diverse vormen van darmklachten te onderscheiden: periodieke koliek, periodieke dikke darm diarree, continue dunne darm diarree, PLE (Protein Loosing Enteropathy) en EPI (Exocrine Pancreatic Insufficiency). Op de website van EduVet Dierenkliniek lees je alles over IBD bij honden.

Hoe wordt chronische diarree behandeld?

Afhankelijk van de oorzaak zijn er meerdere behandelmethodes mogelijk:

  • Dieet (veterinair of hypoallergeen)
  • Medicijnen
  • Intraveneuze injectie
  • Homeopathie

Vermoed je dat jouw maatje chronische diarree heeft? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je eigen dierenarts. Hoe eerder de oorzaak kan worden achterhaald, hoe beter de aandoening kan worden behandeld. Heb je vragen over dit artikel of over de producten op Dierenapotheek.nl? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.