Huisvesting van je konijn

Konijnen hebben gezelschap nodig

Konijnen zijn intelligente, actieve, sociale dieren, die graag het gezelschap hebben van minimaal één ander konijn. Konijnen die samenleven zijn ook veel actiever en socialer naar mensen dan een konijn alleen.

Het is echter wel belangrijk dat de konijnen bij elkaar passen: goede combinaties zijn een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje, of gesteriliseerde / gecastreerde konijnen van hetzelfde geslacht uit hezelfde nest. Een goed aan elkaar gewend stelletje ligt een groot gedeelte van de dag tegen elkaar aan en wast en likt elkaar. Maar voor het zover is kan het er heftig aan toe gaan. Zet de dieren tijdens het koppelen op neutraal terrein. Belangrijk is het om de dieren niet uit elkaar te halen, tenzij er tot bloedens toe gevochten wordt. Eventueel kunnen de konijnen eerst een paar dagen naast elkaar gehuisvest worden, waarna ze op neutraal terrein opnieuw bij elkaar gezet worden.

Kooiverrijking

Kooiverrijking is het zo afwisselend en interessant mogelijk maken van de kooi. Dit is belangrijk om verveling en gedragsproblemen te voorkomen. Simpele materialen zoals PVC-buizen, kartonnen dozen, bloempotten, houtblokken, wc-rolletjes gevuld met hooi en gedroogde kruiden en speelgoed voor baby's, honden of katten volstaan prima. Om het voor het konijn uitdagend te houden raden we je aan om regelmatig van speeltjes te wisselen.

Een extra voordeel van PVC-buizen is dat het konijn hierin ook kan schuilen. Een schuilplek is voor een konijn essentieel om zich veilig te kunnen voelen, want van nature is een konijn een vluchtdier.

Verwante artikelen

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.