Wespen- of bijensteek bij je huisdier

De bij

De bij is te onderscheiden van een wesp door het harige lichaam en de dikkere taille. Bijen zijn doorgaans niet agressief en steken alleen wanneer ze in gevaar zijn. Alleen de vrouwtjes steken. De angel van blijft na het steken in het lichaam van je huisdier achter.

De wesp

Vaak worden wespen verward met bijen. Ze lijken wel een beetje op elkaar. Een wesp heeft echter geen behaard lijf en een slankere taille, de wespentaille. Ze eten stuifmeel, nectar en zoete waren en ze zijn ook dol op vuilnisbakken en afval. Ook zijn het belangrijke insectenbestrijders.

Ook bij wespen steken alleen de vrouwtjes. Zij kunnen tot 10 keer steken met gif en laten geen angel na. Vooral bij de ingang van hun nest, dat vaak in de grond zit, bewaken ze hun volk. Aan het begin van de winter sterven de werksters en de koningin. Bevruchte jonge koninginnen vliegen uit en overwinteren in kleine spleten, vaak in huizen.

Wat te doen bij een steek?

  • Bij een steek op het lijf, de staart of op een van de poten: koel de plek af met een natte doek of een washandje met een paar ijsblokjes erin. Na een paar uur wordt de zwelling vaak minder. Bij een bijensteek kun je proberen om de angel voorzichtig met een pincet te verwijderen. Als de zwelling een paar dagen blijft aanhouden, bel dan met je eigen dierenarts.
  • Bij een steek in de bek of de keelholte kun je het beste direct naar je eigen dierenarts gaan. Dat geldt ook als je huisdier een allergische reactie krijgt. Denk dan aan een heftige zwelling op de gestoken plek en een sloom en shockerig dier dat steeds minder 'aanspreekbaar' is.

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.