Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Wespen- of bijensteek bij je huisdier

Het is een natuurlijke neiging van honden en katten om te happen of klauwen naar bewegende insecten. Soms leidt dit tot een steek van een wesp of een bij. Door zo’n steek ontstaat een scherpe, brandende pijn en zwelt de huid op. Wat moet je doen als je huisdier is gestoken en wat is het verschil tussen bijen en wespen?

De bij

De wesp

Vaak worden bijen verward met wespen. Ze lijken wel een beetje op elkaar. Een wesp heeft geen behaard lijf en een slankere taille, de wespentaille. Ze eten stuifmeel, nectar en zoete waren en ze zijn ook dol op vuilnisbakken en afval. Ook zijn het belangrijke insectenbestrijders.

Ook bij wespen steken alleen de vrouwtjes. Zij kunnen tot 10 keer steken met gif en laten geen angel na. Vooral bij de ingang van hun nest, dat vaak in de grond zit, bewaken ze hun volk. Aan het begin van de winter sterven de werksters en de koningin. Bevruchte jonge koninginnen vliegen uit en overwinteren in kleine spleten, vaak in huizen.

Wat te doen bij een steek?

  • Bij een steek op het lijf, de staart of op een van de poten: koel de plek af met een natte doek of een washandje met een paar ijsblokjes erin. Na een paar uur wordt de zwelling vaak minder. Bij een bijensteek kun je proberen om de angel voorzichtig met een pincet te verwijderen. Als de zwelling een paar dagen blijft aanhouden, bel dan met je eigen dierenarts.
  • Bij een steek in de bek of de keelholte kun je het beste direct naar je eigen dierenarts gaan. Dat geldt ook als je huisdier een allergische reactie krijgt. Denk dan aan een heftige zwelling op de gestoken plek en een sloom en shockerig dier dat steeds minder 'aanspreekbaar' is.

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1960 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.