Een kat uit het asiel? 5 tips om rekening mee te houden!

Als je besluit om een kat te nemen, heb je hier als het goed is al een tijdje over nagedacht. Een huisdier neem je niet zomaar. En ook niet voor even. Met een beetje geluk is je huisdier onderdeel van een groot deel van je leven. Een kat kun je bij een fokker kopen, via marktplaats ‘afhalen’ of uit een asiel adopteren. Een kat uit een asiel heeft veel voordelen. Deze zullen we in dit artikel bespreken. Daarnaast geven we je 5 tips om rekening mee te houden wanneer je besluit een kat uit het asiel te adopteren.

Een kat uit het asiel: de voordelen

Wanneer je een kat uit het asiel haalt, zal deze kat je erg dankbaar zijn. Je geeft hiermee een kat, die het misschien even wat minder heeft, een mooi nieuw bestaan en een veilig en warm nest om hopelijk de rest van zijn leven te verblijven. De katten in het asiel zijn onderzocht door een dierenarts, dus je weet van tevoren of jouw favoriete kat gezond is of een aandoening heeft. Daarnaast zijn volwassen katers meestal al gecastreerd en poezen gesteriliseerd, waardoor er niet nóg meer katten op de wereld komen om op straat te leven of in het asiel te belanden. Ten slotte zijn katten uit het asiel gechipt. Zo is precies te achterhalen wie de eigenaar van de kat is. Dit is vooral heel prettig wanneer jouw toekomstige kat ooit eens verdwaalt.

Sta jij op het punt om een kat uit het asiel te adopteren? Lees dan onderstaande tips.

5 tips bij het adopteren van een kat uit het asiel

1. Bezoek het asiel meerdere keren

Misschien heb je op de website van het asiel bij jou in de buurt al een kat gezien waar je enthousiast van wordt. Zo niet, dan kan je keuze soms ook heel makkelijk gemaakt worden door gewoon naar het asiel te gaan en te kijken wie er naar je toe komt lopen. Voel je een klik met deze kat, vraag dan aan de medewerkers van het asiel naar de karaktereigenschappen en de geschiedenis van de kat.

Ook al heb je een fantastische eerste indruk, of dat nou via de website is of naar aanleiding van je eerste bezoek aan het asiel, neemt nooit bij je eerste bezoek een kat mee naar huis. Ga altijd nog een tweede en misschien zelfs derde keer langs, het liefst op verschillende tijdstippen. Op deze manier kun je de kat op verschillende momenten observeren en kom je meer te weten over het karakter en de voorkeuren van de kat. Dit kan je helpen bij je beslissing én om je goed voor te bereiden op de komst van je nieuwe maatje.

2. Beslis van tevoren of je een jonge of volwassen kat wilt

Kittens zijn schattig, leuk en grappig, maar ze zijn ook duurder en hebben meer aandacht nodig. Volwassen katten worden in asiels vaak over het hoofd gezien, terwijl zij er juist al weken of maanden zitten en dus vaak nóg meer behoefte hebben aan liefde en aandacht.

Bovendien weet je bij een volwassen kat wat je krijgt. Het karakter en de persoonlijkheid is al ontwikkeld en je weet hoe groot hij is (en blijft). Bij een kitten is dit allemaal nog maar afwachten en is dit nog een verrassing.

Volwassen katten zijn nog steeds speels, maar wel minder onstuimig. Ze zijn vaak gemakkelijker in de omgang en weten de kattenbak al goed te vinden.

Vind je het geen probleem om veel tijd te steken in de opvoeding van de kitten? Heb je geen huis vol nieuwe meubels of gordijnen en draai je je hand er niet voor om om af en toe een plasje op te dweilen? Dan is een kitten een ontzettend leuk en gezellig nieuw maatje.

Wees je er wel van bewust dat hoe jonger de kat is, hoe hoger het ‘startkapitaal’ zal zijn dat je nodig hebt om een kat te adopteren. Zo is het castreren of steriliseren van een kat niet goedkoop en hebben jonge katten meer vaccinaties nodig.

3. Zorg voor gezelschap

Katten leven van nature in groepen van verwante katten. Ze zijn daarom gewend om samen met andere katten te zijn en de meeste katten vinden het daardoor prettig om gezelschap van een soortgenoot te hebben. Echter is dat niet bij álle katten het geval, en zijn katten ook niet afhankelijk van sociale contacten om te overleven. Zoals bij veel andere dieren wel het geval is.

Vraag dus van tevoren aan de medewerkers van het asiel of jouw favoriete kat graag andere katten om zich heen heeft, of juist liever alleen is. Een mens kan namelijk nooit een andere kat vervangen. Hoe lief je ook voor je kat bent, sommige kanten hebben nou eenmaal echt behoefte aan een soortgenoot om zich heen. Het hebben van twee (of meer) katten heeft twee grote voordelen:

  • Twee katten zijn minder snel verveeld en verminderen de stress die een verveelde kat je kan geven wanneer hij de bank kapot krabt, in de gordijnen gaat hangen of ander soort kattenkwaad uithaalt.
  • Katten die samenleven zijn minder vatbaar voor ziektes. Dit scheelt jou weer zorgen én hoge rekeningen van de dierenarts.

4. Geef de kat de kans en de tijd om te wennen

Net als dat jij moet wennen aan een nieuw huis wanneer je net bent verhuisd, moet een kat dat ook. Verwacht dus niet dat hij meteen bij je op schoot springt en lekker gaat liggen spinnen en zich laat aaien. Het is handig om de kat de eerste maand in een klein gedeelte van het huis te houden, waar alle spulletjes van je kat beschikbaar zijn. Zo kan je kat rustig wennen aan de geuren en geluiden én is het overzichtelijk waar de kattenbak en zijn voer- en waterbak staat. Lijkt je kat helemaal gewend, dan kun je langzaam het aantal kamers uitbreiden. Laat de deuren van de kamers, waar de kat mag komen, altijd openstaan. Hierdoor kun je hem niet per ongeluk opsluiten, waardoor hij mogelijk in paniek raakt.

Laat een kat zeker de eerste 6 tot 8 weken niet naar buiten. Katten hebben namelijk een ontzettend goed richtingsgevoel, en lopen zó terug naar hun oude verblijf. Laat hem dus pas naar buiten wanneer je zeker weet dat hij helemaal gewend is en met plezier weer thuis zal komen.

Hoelang het duurt voordat een kat gewend is verschilt per kat. De ene kat is ontzettend nieuwsgierig en wil het liefst op dag 1 al het hele huis verkennen. De ander blijft liever een tijdje zitten waar hij zit en kijkt nog even de kat uit de boom. Het codewoord is ‘geduld’. Dit geduld wordt uiteindelijk altijd beloond.

5. Zoek alvast naar een goede dierenarts

Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Bovendien hebben katten zo nu en dan een inenting nodig, of moeten ze worden ontwormd. Zorg dus dat je een dierenarts hebt gevonden vóórdat je een kat in huis neemt. Vergelijk de kosten, lees recensies of vraag andere mensen met katten naar hun ervaringen.

Zodra je een goede dierenarts hebt gevonden en hij of zij heeft je verteld wat je (voortaan) nodig hebt, kun je dit in het vervolg heel eenvoudig online bestellen via Dierenapotheek.nl.

Met bovenstaande 5 tips kun je zelfverzekerd op zoek naar jouw nieuwe maatje. Twijfel je nog of je voor een mannetje of een vrouwtje moet gaan? Dat is niet nodig. Het geslacht maakt namelijk helemaal niks uit wanneer je een kat uit het asiel haalt. Als je kijkt naar de karaktereigenschappen, zijn er geen algemene verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. Elke kat is een individu, dus je zult echt naar de kat zelf moeten kijken en moeten voelen of er een ‘klik’ is. Heb je nog andere twijfels, vragen of ben je op zoek naar een goed product voor je kat? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2264 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.