Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Blaasgruis bij de kat

Blaasgruis komt veel voor bij katten. In de urine ontstaan onder bepaalde omstandigheden kleine (struviet)kristallen, die in de blaas en plasbuis problemen kunnen veroorzaken. Soms kan het zijn dat de kristallen samenklonteren en steentjes vormen. Dan spreken we over blaasstenen.

Symptomen van blaasgruis bij de kat

  • vaker op de kattenbak maar geen sporen van urine;
  • klaaglijk miauwen;
  • bij kater veelvuldig likken aan penis.

Ook kunnen gedragsveranderingen optreden als:

  • niet willen eten en drinken;
  • sloom/lusteloos;
  • rusteloos;
  • zichzelf verbergen.

Om de diagnose blaasgruis te stellen is het nodig om urine op te vangen bij je kat voor onderzoek. Aan de hand van de uitslag van het urineonderzoek kan een gepast advies gegeven worden.

Mocht er sprake zijn van blaasstenen dan kunnen deze met röntgen of echografie in beeld worden gebracht.

Hoe vang ik zelf urine op van mijn kat?

Om de urine van je kat op te vangen kun je gebruik maken van Katkor Dit zijn plastic kattenbakkorrels die geen vocht absorberen, waardoor het zeer geschikt is om urinemonsters op te nemen. Daarnaast is er een pipet/opvangbuisje toegevoegd om de urine op te zuigen en op te vangen.

Zo gebruik je Katkor:
1. Maak de kattenbak goed schoon. Spoel hem af met schoon lauw water en zorg dat er geen schoonmaakresten achterblijven. Maak de kattenbak goed droog met bijvoorbeeld keukenpapier.

2. Strooi Katkor midden in de bak. Zet vervolgens de kattenbak weer terug op de plek wat kat gewend is. (Als de kat geen genoegen neemt met één zakje Katkor kan een tweede zakje Katkor aan de kattenbak worden toegevoegd.

3. Indien de kat eerder ontlasting dan urine produceert, dient de ontlasting zo snel mogelijk verwijderd te worden om verontreiniging van de urine te voorkomen.

4. Na het plassen dient de urine zo snel mogelijk opgezogen te wogen met de bijgevoegde pipet. Zet de bak schuin op een punt. Steek de pipet in het diepste gedeelte van de urine en knijp in het ballonnetje van de pipet om de urine op te zuigen.

5. Doe de opgezogen urine in de meegeleverde opvangbuis

6. Breng de urine zo snel mogelijk naar de dierenarts. De tijd en temperatuur hebben invloed op de samenstelling van de urine.

7. Was en droog de plastic kattenbakkorrels goed na gebruik. Deze kunnen weer hergebruikt worden.

Behandeling van blaasgruis bij de kat

Blaasgruis en kleine blaasstenen kunnen worden opgelost met een speciaal blaasgruis dieet (Anti-Struviet).

Blaasstenen die te groot zijn om uit te plassen moeten vaak operatief verwijderd worden. Het gevaar van stenen in de blaas is dat deze soms niet meer door de plasbuis passen en daardoor vastlopen in de plasbuis.

'Plaskater'

Een 'Plaskater' is een kat die niet meer kan plassen. Dit komt vaak door blaasstenen. De kat kan hierdoor in levensgevaar komen en moet direct behandeld worden. Signaleer je dit bij je kat, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Tip van de dierenarts

Een gezond gewicht, voldoende drinken, regelmatig een schone kattenbak en voer van goede kwaliteit dragen eraan bij om de risicofactoren op het onstaan van (struviet)kristallen in de urine van je huisdier zoveel mogelijk te beperken.

Relevante items

Blaasontsteking bij de kat

Urine opvangen bij je kat

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.