Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Vlooien bij katten

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen. Vlooien leggen hun eitjes in de vacht van jouw kat. De eitjes vallen vervolgens uit de vacht en verspreiden zich zo door jouw huis. De larven en poppen houden zich schuil tussen het tapijt en de plinten totdat ze een nieuwe gastheer vinden om zich voort te planten. Slechts 5% van de levenscyclus bevinden vlooien zich daadwerkelijk op jouw kat. Daarom is het belangrijk dat je naast de kat ook andere huisdieren en de omgeving aanpakt bij het bestrijden van vlooien. Vlooien kunnen het hele jaar door toeslaan, dus let ook in het najaar en de winter op de signalen.

Vlooien herkennen

Hoe herken je vlooien en zie je dat jouw kat er last van heeft? Vlooien bijten kat om zich te kunnen voeden aan het bloed, hierbij laten ze speeksel achter. Het speeksel van de vlo gaat jeuken. Wanneer je je kat vaak ziet krabben, likken of bijten aan de vacht of als je kat ineens opspringt en gaat krabben of rollen kan dit duiden op vlooien.

Vermoed je dat je kat vlooien heeft, gebruik dan een vlooienkam. Kam je kat uit boven een lichte ondergrond. Je ziet dan vlooien of vlooienpoep, kleine zwarte of donkerbruine korrels. Om uit te sluiten dat dit zand is kun je de korrels op een vochtige tissue leggen. Als het vocht licht rood kleurt gaat het om vlooienpoep en heeft jouw kat vlooien.

Vlooien bij katten voorkomen

Voorkomen is ook in dit geval beter als genezen. Met name het verwijderen van de poppen en larven is hierbij belangrijk. De volgende stappen kunnen genomen worden om een vlooienplaag te voorkomen:

  • Stofzuigen, door te stofzuigen, met name op plekken waar jouw kat veel komt, zorg je dat de larven en poppen van de vlo geen kans krijgen.
  • Vlooien & tekenband. De Seresto vlooien- en tekenband biedt tot 8 maand bescherming tegen vlooien- en tekenbeten.
  • Pipetten. Er zijn verschillende merken pipetten die tussen de 4 en 8 week bescherming bieden voor jouw kat. Je kun kiezen uit onder andere Vectra Felis, Frontline of Amflee. Bekijk hier hoe je een pipet aanbrengt.
  • Spray. Preventief kun je ook de Indoor-X ongediertespray gebruiken. Deze biedt tot 6 week bescherming en dood larven en poppen in huis. Lees goed de gebruiksvoorwaarden door.

Bestrijden

Omdat vlooien slechts een klein deel van hun levenscyclus op jouw kat besteden is het erg belangrijk om met name de omgeving aan te pakken. Alles goed stofzuigen, met meer aandacht voor plekken waar jouw kat vaak ligt of langskomt, vergeet hierbij ook de auto niet. Vervolgens de zak van de stofzuiger dichtplakken en weggooien zodat de larven en poppen opgeruimd zijn en geen besmettingsgevaar meer leveren. Was de mand, kleden, dekens, kussens en knuffels op 60 graden, is een object ernstig besmet dan kan je het beter weggooien. Indien mogelijk kan je ook een omgevingsspray toepassen.

Behandel vervolgens alle katten, maar ook honden, konijnen en vogels tegen vlooien, bijvoorbeeld met een pipet. Gebruik hierbij NOOIT een vlooienmiddel voor honden bij een kat, konijn of vogel! Deze middelen zijn goed voor de hond maar kunnen dodelijk zijn voor jouw kat, konijn of vogel! Blijf deze behandeling de komende maanden toepassen om terugkeer van de vlooien te voorkomen. Behandel je dieren ook tegen wormen. Vlooien kunnen namelijk wormen met zich mee dragen en jouw kat hiermee besmetten.

Vlooienallergie

Let in de behandelingsperiode op de hevigheid van de symptomen bij jouw kat. Zijn de symptomen van vlooien buitenproportioneel? Dan kan jouw kat allergisch zijn voor vlooien en moet er zo snel mogelijk behandeld worden. Neem in dit geval contact op met je dierenarts. Lees goed de bijsluiter van alle producten en neem bij twijfel contact op met jouw dierenarts.

Verwante artikelen

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2129 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.