Vlooien bij katten

Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed en veel overlast kunnen veroorzaken. Ze leggen hun eitjes in de vacht van jouw kat, waarna de eitjes uit de vacht vallen en zich door jouw huis verspreiden. De larven en poppen verblijven in tapijten en onder plinten totdat ze een nieuwe gastheer vinden om zich voort te planten. Hoewel slechts 5% van de levenscyclus van vlooien zich daadwerkelijk op jouw kat afspeelt, is het belangrijk om naast de kat ook andere huisdieren en de omgeving aan te pakken bij het bestrijden van vlooien. Vlooien kunnen het hele jaar door actief zijn, dus let ook in het najaar en de winter op de signalen.

Vlooien bij katten herkennen

Hoe kun je vlooien herkennen en merken dat je kat er last van heeft? Vlooien bijten katten om zich te voeden met bloed en laten daarbij speeksel achter, wat kan leiden tot jeuk. Als je kat vaak krabt, likt of bijt aan de vacht of plotseling opspringt en begint te krabben of rollen, kan dit een teken zijn van vlooien.

Als je vermoedt dat je kat vlooien heeft, kun je een vlooienkam gebruiken en de kat uitkammen boven een lichte ondergrond. Je kunt vlooien of vlooienpoep zien in de vorm van kleine zwarte of donkerbruine korrels. Om te bevestigen dat dit vlooienpoep is, en geen zand, kun je de korrels op een vochtige tissue leggen. Als het vocht lichtrood kleurt, heeft jouw kat vlooien.

Vlooien bij katten voorkomen

Het is beter om een vlooienplaag te voorkomen dan te moeten bestrijden. Het verwijderen van poppen en larven is daarbij cruciaal. Om een vlooienplaag te voorkomen, kunnen de volgende stappen worden genomen:

  • Goed stofzuigen op plekken waar jouw kat veel loopt, ligt of slaapt, zo voorkom je dat de eitjes of larven van de vlo een kans krijgen.
  • Een goede vlooien & tekenband geeft jouw maatje tot 8 maand bescherming tegen vlooien of teken.
  • Jouw kat kan 4 tot 8 week beschermd worden met een vlooienpipet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Vectra Felis, Frontline of Amflee.

Bestrijden van vlooien

Het is van groot belang om tijdens een vlooienbesmetting niet alleen jouw kat te behandelen, maar vooral ook de omgeving grondig aan te pakken. Begin met het grondig stofzuigen van het hele huis, vooral op plekken waar jouw kat vaak komt, en vergeet daarbij ook de auto niet. Sluit de stofzuigerzak goed af en gooi deze weg om ervoor te zorgen dat alle larven en poppen opgeruimd zijn en geen verdere besmetting veroorzaken. Was alle manden, kleden, dekens, kussens en knuffels op minstens 60 graden en overweeg om ernstig besmette objecten weg te gooien.

Zorg ervoor dat alle huisdieren, inclusief katten, honden, konijnen en vogels, behandeld worden tegen vlooien met bijvoorbeeld een pipet. Let op: gebruik NOOIT een vlooienmiddel voor honden op een kat, konijn of vogel, omdat deze middelen specifiek voor honden ontworpen zijn en giftig en zelfs dodelijk kunnen zijn voor andere dieren. Houd de behandeling tegen vlooien en wormen de komende maanden vol om herbesmetting te voorkomen. Vlooien zijn ook gastheren voor enkele wormsoorten, het is dus ook raadzaam om naast de behandeling tegen vlooien jouw maatje(s) ook opnieuw te ontwormen.

Vlooienallergie

Tijdens de behandeling van jouw kat, is het belangrijk om op de ernst van de symptomen bij jouw kat te letten. Als de reactie van jouw kat op vlooien buitensporig is, kan jouw kat namelijk allergisch zijn voor vlooien en is het van belang om onmiddellijk te behandelen. Neem in dat geval snel contact op met jouw dierenarts.

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.