Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Diabetes bij de hond

Bij diabetes oftewel suikerziekte maakt je hond te weinig insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van glucose (suiker) in de lichaamscellen. Heeft je hond diabetes dan komt de glucose niet in de cellen, terwijl de hond dat wel nodig heeft als brandstof. Met als gevolg dat de hoeveelheid glucose in het bloed juist te hoog wordt. Het teveel aan glucose komt via de nieren in de urine terecht en wordt uitgeplast. Je hond zal meer gaan drinken en plassen omdat glucose in het bloed vocht onttrekt aan de cellen. Overgewicht en bepaalde medicatie (zoals prednison) kunnen diabetes veroorzaken.

Symptomen van diabetes bij de hond

  • veel drinken;
  • meer en vaker plassen;
  • meer eetlust;
  • gewichtsverlies (ondanks goed eten);
  • slechte vachtconditie;
  • snel moe;
  • staar (troebele ooglens) aan beide ogen.

Behandeling van diabetes bij de hond

De meeste dieren met diabetes kunnen goed behandeld worden. Belangrijk is dat het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau blijft. Dit kan door het dagelijks toedienen van insuline per injectie. Hoeveel jouw hond toegediend krijgt zal zeker in het begin regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Daarnaast kan een speciaal dieetvoer zoals Hill's Weight Control bijdragen om de suikerspiegel van jw hond stabiel te houden. Omdat eten de hoeveelheid glucose in het bloed verhoogd is het verstandig om je hond tweemaal daags te voeren. Krijgt je hond een keer per dag een injectie insuline? Geef dan de tweede maaltijd 7 uur na de injectie.

Ook bewegen heeft invloed op het glucosegehalte. Een hele lange wandeling kan prima, maar doe dit dan elke dag. Ineens veels langer wandelen of actiever spelen kan voor een lager suikergehalte zorgen.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2092 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.