Oorzaken van overgewicht

Overgewicht bij honden en katten ontstaat wanneer de energieopname in vergelijking met het energieverbruik hoger ligt. De overtollige energie wordt door het lichaam als vet opgeslagen, waardoor op korte tot langere termijn uiteindelijk overgewicht kan ontstaan. Hoe meer vet er wordt opgeslagen, hoe zwaarder je huisdier wordt.

Oorzaken van een verhoogde energieopname en/of verlaagd energieverbruik:

Te veel eten

Naast de hoeveelheid voer krijgen veel huisdieren tussendoortjes. Dit varieert van een paar keer per dag een koekje, tot aan dagelijks 2 boterhammen, restjes avondeten, koekje bij de koffie maar ook trainingssnoepjes tellen mee. Al deze kleine tussendoortjes samen tellen ook mee in de hoeveelheid dagelijkse voeding en kunnen verantwoordelijk zijn voor het overgewicht van jouw huidier.

Te weinig beweging

Elk huisdier heeft een verschillende behoefte wanneer het op beweging aankomt. De hoeveelheid beweging die jouw maatje nodig heeft hangt af van factoren zoals ras, karakter maar ook gezondheid. Wanneer je huisdier te weinig beweging heeft, kunnen de opgenomen voedingsstoffen niet verbranden en zodoende komt hij in gewicht aan.

Leeftijd

Oudere (huis)dieren zijn doorgaans minder actief, slapen meer en gebruiken daarom minder energie. Wanneer jouw maatje minder energie gaat gebruiken, maar wel dezelfde voeding krijgt als voorheen, dan zal het gewicht ook toenemen.

Ras

Sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, dit kan voorkomen bij rassen zoals de Labrador Retrievers, Cocker- en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles en bij de niet-raskatten.

Castreren/steriliseren

Door een castratie/sterilisatie verandert de hormoonhuishouding en verbranding bij je huisdier (de stofwisseling is vertraagd), waardoor de kans op overgewicht bij je hond of kat toeneemt.

Gedragsproblemen

Een huisdier dat in het dagelijks leven niet wordt uitgedaagd door middel van beweging of spelletjes kan uit verveling ander gedrag gaan vertonen. Slopen is in dit geval veel voorkomend, maar je dier kan ook meer gaan eten en zo aankomen.

Ziekte

Bepaalde ziekten kunnen overgewicht geven, zoals de ziekte van Cushing (ziekte van de bijnier) of een te traag werkende schildklier. Voordat je aan een afvaldieet begint is het daarom goed om te achterhalen wat de oorzaak van het overgewicht is. Herken jij een van bovenstaande symptomen niet? Neem dan contact op met je dierenarts voordat je met een dieet begint, er kan namelijk meer aan de hand zijn.

Verwante artikelen

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.