Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

E. cuniculi – ziekte bij konijnen
Wat is E. cuniculi?

E. cuniculi is een ziekte bij het konijn die veroorzaakt wordt door de protozo E. cuniculi. Een protozo is een kleine ziekteverwekker, iets groter dan een bacterie. Met het oog is deze niet zichtbaar. De kiem tast zenuwcellen van de hersenen, het evenwichtsorgaan, het ruggemerg en zenuwcellen van de blaas aan. Deze parasiet kan zich alleen vermeerderen in een gastheer. Buiten het lichaam kan de protozo zich verplaatsen in de vorm van een spore.
Doordat hij in lichaamscellen leeft, is hij onbereikbaar voor antibiotica en daardoor erg moeilijk te behandelen.

Kunnen mensen het ook krijgen?

Om zich te kunnen vermenigvuldigen heeft deze parasiet een gastheer nodig. E. cuniculi is bij konijnen, knaagdieren en andere zoogdieren, waaronder ook de mens, aangetoond. Gezonde mensen zijn echter niet vatbaar voor de ziekte, alleen bij mensen met een minder goede afweer kunnen klachten ontstaan. Bij andere huisdieren dan het konijn worden eigenlijk nooit ziekteverschijnselen waargenomen.

Wat zijn de symptomen van E. cuniculi?

Hoewel de scheve kopstand het meest opvallende is van deze ziekte kunnen symptomen als trillen van de oogbollen, oogproblemen, vermageren, tollen om de lengteas, slappe of verlamde achterpoten, epileptische aanvallen, coördinatieproblemen, urine incontinentie (blaasverlamming) en nierschade ook worden waargenomen.

Waar komt het vandaan?

Besmetting gebeurt door orale (via de mond) opname en door inademing van de sporen. De parasiet kan vanuit het maagdarmstelsel in de bloedbaan terechtkomen. Daar nestelt deze protozo zich in witte bloedcellen en laat zich dan naar de nieren, hersenen en het ruggenmerg transporteren.

De meeste konijnen die geïnfecteerd zijn met E. cuniculi zijn drager zonder ziek te worden. Komt een geïnfecteerd konijn echter in een stressvolle situatie of heeft het een andere kwaal, dan kan de weerstand tegen E. cuniculi plotseling onvoldoende worden en kan de parasiet zich vermeerderen en schade toebrengen.

Wat kan je er aan doen?

De meest effectieve behandeling van E. cuniculi is het geven van de werkzame stof Fenbendazol gedurende minimaal 4 weken. Fenbendazol onderdrukt de vermeerdering van de parasiet waardoor de ziekteverschijnselen afnemen. Het dood de parasiet niet, maar zorgt ervoor dat deze weer in het ruststadium gaat. De parasiet blijft dus aanwezig en kan in de toekomst weer opspelen. Naast de Fenbendazol geven we afhankelijk van de klacht soms ook ontstekingsremmers en antibiotica.

Verder is het belangrijk het konijn warm te houden en bij problemen met opnemen van voeding met een speciaal voedingssupplement bij te voeren zoals Critical Care. Omdat het besmettelijk is, raden we aan om hokgenoten ook met Fenbendazol te behandelen. In gunstige gevallen kan volledige genezing optreden, maar dat gebeurt niet altijd. Gedurende de behandeling moet in ieder geval vooruitgang zichtbaar zijn. Indien dit niet gebeurt en je huisdier heeft zichtbaar ongemak, is inslapen soms helaas de beste keuze.

Het diergeneesmiddel Fenbendrops, met de werkzame stof Fenbendazol is bij ons verkrijgbaar.

De dosering van dit middel is: 20mg/kg gedurende 28 dagen (1ml per kg)

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.