Hartworm bij honden

Wat is hartworm?

Hartworm (dirofilaria immitis) is een rondworm die wordt overgebracht van hond op hond door muggen en zandvliegen die zijn besmet met de parasiet. Deze parasieten bewegen zich voort in de bloedbaan en het weefsel van de hond met als eindstation het hart en/of de longslagaders. Een besmetting met hartworm is erg gevaarlijk en kan leiden tot sterfte.

Hoe herken je hartworm?

Een besmetting met hartworm is in eerste instantie niet zichtbaar, pas na 5-7 maanden zijn de eerste symptomen zichtbaar bij de hond. Bij sommige honden kan het jaren duren voordat de besmetting met hartworm duidelijk word. Bij honden die hartworm hebben kunnen de volgende symptomen waargenomen worden:

  • Conditieverlies
  • Zwakte
  • Chronisch hoesten
  • Benauwdheid, vooral bij inspanning
  • Vocht in de buik

Waar komt hartworm voor?

Hartworm komt gelukkig niet in Nederland voor en geeft de voorkeur aan warmere klimaten. Deze vervelende worm vind je voornamelijk in het gebied rond de middenlandse zee, beneden de lijn Parijs-Milaan. De meeste besmettingen met hartwormen komen voor op de Povlakte in Italië en de Rhônedelta in Frankrijk. (bron: esccap.org)

Hoe voorkom je hartworm?

Pipetten, zoals Advantix pipet: tijdens het verblijf in een hartwormgebied behandel je de hond elke 30 dagen met een pipet. Gebruik het middel tot een maand na terugkomst uit het buitenland. Maar: in het water neemt de werking van het pipet af. Is je hond een een echte zwemmer, gebruik dan eens in de twee weken een pipet.Je kunt verschillende middelen toedienen die hartworm voorkomen en bestrijden:

Advantix -bayer-vlooien-teken-luizen

Advantix37,50

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tabletten, zoals Milbemax tablet: geef een ontwormingstablet op de dag van thuiskomst. Herhaal dit na vier weken. Ben je langer dan een maand weg? Geef je huisdier dan op de 28ste dag van je verblijf een tabletje. Herhaal dit elke maand. Een maand nadat je weer thuis bent, geef je dan het laatste tabletje.

Milbemax-grote-hond-Milbemax-Kleine-hond-ontworming

Milbemax Hond4,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tekenband, zoals de Scalibor tekenband: de stoffen in de tekenband weren de muggen af. Wel is het verstandig om de tekenband te combineren met een ontwormingspipet of -tablet, voor het geval je huisdier toch door een besmette mug wordt gestoken.

Scalibor-halsband-teken-vlooien

Scalibor Protectorband25,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Is hartworm te genezen?

De behandeling tegen hartworm is een gecompliceerd proces afhankelijk van het stadium waarin de besmetting zich bevind. Bij de behandeling is er veel kans op complicaties omdat de dode hartwormen in het bloed verstoppingen kunnen veroorzaken met alle oorzaken van dien. Doorgaans wordt er daarom een kuur van enkele maanden toegediend om de kans op complicaties te beperken, dit is echter geen garantie. Voor hartworm geld dan ook, voorkomen is beter als genezen! Neem voordat je op vakantie gaat naar het middellandse zeegebied daarom eerst contact op met je dierenarts voor advies en informatie.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.