Ontwormen op maat

Vanaf jonge leeftijd lopen honden en katten het risico om met wormen besmet te raken. Ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat, ook mensen kunnen besmet raken en zeer ernstig ziek worden. Dus ook voor de volksgezondheid en het verminderen van de besmetting van de omgeving is het ontwormen van onze huisdieren ontzettend belangrijk.

Naast de algemene hygiëne maatregelen (zoals handen wassen na tuinieren, contact met de zandbak, de kattenbak of met rauw vlees voor jezelf en je kinderen) is het verstandig om regelmatig je hond en/of kat te ontwormen. Het standaardadvies was tot voor kort om volwassen honden en katten minstens twee tot vier maal per jaar te ontwormen. Momenteel worden er steeds meer honden en katten op maat ontwormd. Hoe vaak je huisdier ontwormd dient te worden is onder andere afhankelijk van of je huisdier buiten komt, prooidieren en/of slakken eet, mee gaat op jacht, rauw vlees eet, mee gaat naar het buitenland en/of in risico gebieden woont. Aan de hand van deze factoren kan worden vastgesteld hoe vaak jouw huisdier ontwormd moet worden.

De richtlijnen voor "ontwormen op maat" zijn opgesteld door de ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites). Dit is een non-profit organisatie van een groep dierenartsen en parasitologen uit Europa. Deze organisatie heeft als doel om eenduidige en nuttige informatie te verstrekken aan zowel dierenartsen als huisdiereigenaren om adequaat parasitaire infecties bij huisdieren te bestrijden.

Aan de hand van onderstaand keuzediagram kun je snel zien in welke groep jouw hond of kat valt. Bij elke groep hoort een specifiek ontwormingsadvies.

Keuzediagram voor honden

Keuzediagram voor katten

Hier vind je de hele brochure van ESCCAP

Ontworming puppies en kittens

Puppy
- Ontwormen op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd.
- Zogende teven steeds tegelijk met de pups ontwormen

Kitten
- Ontwormen op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken, daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd.
- Zogende poezen steeds tegelijk met de kittens ontwormen.

Overzicht van onze ontwormingsmiddelen voor je hond.

Overzicht van onze ontwormingsmiddelen voor je kat.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.