Help, mijn hond blaft!

Het blaffen van je hond is een manier van je viervoeter om iets kenbaar te maken. Een hond kan op veel verschillende manieren blaffen. Maar waarom blaffen honden? En wat voor verschillende soorten blaf-geluiden kunnen honden maken?

Verschillende soorten blaffen

Blaffen is een vorm van communicatie. Vaak blaft een hond niet voor niks. Je hond wil iets duidelijke maken. Welke verschillende soorten blafgeluiden zijn er, we onderscheiden onder andere:

  • Blaffen om te waken
  • Blaffen om aandacht te krijgen (positief of negatief)
  • Langdurig blaffen omdat je hond bang is
  • Blaffen omdat je hond moet plassen

Wanneer je hond blaft om te waken is dat natuurlijk gedrag. Van nature waarschuwt je hond bij onraad of afwijkende zaken. Toen honden nog in roedels leefden waarschuwden ze de roedelleden door middel van blaffen.

Blaffen uit angst

Het komt ook voor dat honden uit angst blaffen, dit kan soms heel langdurig doorgaan. Wanneer je hond langdurig blaft, dan heeft je viervoeter jouw hulp nodig. Wees er voor je hond. Praat tegen je hond op een geruststellende toon. Wanneer je hond doorheeft dat jij zelf ook rustig blijft, dan zal het dier meer ontspannen en zal het blaffen mogelijk zelfs overgaan. Dit vergt uiteraard tijd en geduld. Straffen is niet de manier om daar mee om te gaan. Je hond zal je niet begrijpen. Beter is het om op zoek te gaan naar de oorzaak. Een dierengedragsdeskundige kan je daarbij helpen

Blaffen om aandacht

Reageer niet op iedere piep of blaf die je hond maakt. Vaak is blaffen een vraag om aandacht. Wanneer je moppert is dit ook een vorm van negatieve aandacht. Zelfs kijken wanneer je hond piept of blaft is al een vorm van aandacht. Probeer dit dus te vermijden en negeer ieder geluidje. Wanneer je hond stil is, dan kun je je hond belonen, doe dit met een vriendelijke blik of een vrolijke stem. Je hond zal al snel doorhebben dat als hij blaft of piept géén aandacht krijgt en dat stil zijn beloond wordt.  Sommige honden blaffen als ze alleen zijn. Dit is vervelend voor je hond én de buren. Overleg met een deskundige,  zoals een gedragstherapeut,  hoe je om kan gaan met verlatingsangst.

Blaffen om te plassen

Je hond kan ook blaffen wanneer hij of zij moet plassen. Vaak gaat dit gepaard met krabben aan de deur of kijken naar de riem. Als je denkt dat het klopt, reageer daar op en ga lekker met je geliefde viervoeter naar buiten. Maar als je net bent wezen wandelen en kan het niet zo zijn dat hij heel nodig moet, laat je hond het uitlaatmoment dan niet bepalen, want voor je het weet geeft hij ieder uur aan dat hij naar buiten wil!

Tot slot

Blijft je hond blaffen en krijg je het zelf niet opgelost met de bovenstaande tips maak dan een afspraak met een gedragstherapeut. Een gedragstherapeut kan je hiermee verder helpen. In de Huisdierenapp zijn deskundige gedragstherapeuten te vinden. Heel veel plezier met je hond!

Verwante artikelen:

Waarom heeft een hond een natte neus?

Verlatingsangst bij honden

Reisziekte bij honden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.