Verlatingsangst bij honden
Verlatingsangst bij honden is een vaak voorkomend probleem. In extreme vormen kan de hond absoluut niet alleen blijven. Gelukkig is het aan te leren en in gevallen dat jouw hond verlatingsgedrag heeft, iets aan te doen. Een hond is een roedeldier en is eigenlijk niet gemaakt om alleen te blijven. Echter kun je het alleen blijven wel aanleren. Begin hiermee als je viervoeter nog een puppy is. Oefen regelmatig met alleen thuis te blijven, eerst voor een korte periode en langzaam bouw je dit op. Wanneer jouw hond al verlatingsproblemen heeft dan kun je het beste contact opnemen met een gedragstherapeut om dit probleem aan te pakken en erger te voorkomen.
Oorzaken van verlatingsangst bij honden
Om op een goede manier met verlatingsangst om te gaan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wanneer je je hond begrijpt dan kun je hem ook bieden wat jouw viervoeter nodig heeft.
Mogelijke oorzaken van verlatingsangst kunnen zijn:
- Je hebt een erg hechte band met je hond. Ergens heel logisch, maar lastig om altijd samen met je hond te zijn. Een hechte band is altijd goed, maar leer je hond zelfstandig te leven.
- Een hond die zichzelf niet goed kan vermaken. Wanneer de hond alleen is kan verveling toeslaan en kan het dier gedragsproblemen gaan vertonen. Dit kan zelfs extreme vormen aannemen!
- Sommige rassen zijn gevoeliger voor het alleen blijven. Zoals bijvoorbeeld de kleine hondenrassen, die gefokt zijn voor gezelschap. In de volksmond ‘schoothondjes’ genoemd.
- Een nare of traumatische ervaring kan er voor zorgen dat je hond niet alleen kan zijn.
- Honden die als puppy te vroeg bij de moederhond zijn weggehaald zijn vaak gevoeliger voor verlatingsangst. Wanneer pups tussen de 3et/m de 7e week gescheiden worden van de moederhond ervaren zij meer stress. Ook wanneer pups te lang bij de moederhond blijven, bijvoorbeeld tot 12 à 15 weken, kunnen ze ook meer moeite met alleen zijn krijgen.
Symptomen van verlatingsangst bij honden
Honden die last hebben van verlatingsangst kunnen onder andere de volgende symptomen vertonen:
- Slopen van spullen;
- Onrust (ijsberen) wanneer je weggaat (piepen, janken, blaffen, krabben aan de deuren);
- Plassen of poepen in huis;
- Niet willen eten of drinken wanneer je er niet bent;
- Steeds door het raam kijken;
- Overgeven, rillen of hijgen;
- Heel erg blij wanneer je thuiskomt.
Tips bij verlatingsangst
- Zorg ervoor dat je hond niet meer door heeft wanneer je weg gaat. Bijvoorbeeld door je schoenen aan te doen zonder weg te gaan of je autosleutels te pakken zonder weg te gaan.
- Zorg dat je hond een groot deel van zijn energie kwijt is.
- Zorg voor afleiding. Geef je hond bijvoorbeeld een snack die hij normaal gesproken niet krijgt.
- Laat je radio of tv aan als je weg gaat. Dit zorgt voor geruststellende afleiding, je hond heeft minder het gevoel dat hij alleen is.
Hoe kun je verlatingsangst voorkomen?
Een lekkere mand
Zorg voor een veilige plek voor je hond. Denk hierbij aan een lekkere mand waar je viervoeter heerlijk in kan gaan liggen wanneer je weg bent. Uiteraard is de bank in de huiskamer ook een uitstekende plek. Een hondenbench kán een prettig hulpmiddel zijn. Maar gebruik de bench alleen wanneer je hond zich daar prettig in voelt en je een gedegen training gedaan hebt. Doe je dit niet dan kunnen de problemen zich verergeren.
Lekkere koekjes
Wanneer je weggaat kun je ook wat lekkere snacks achterlaten of verstoppen. Denk hierbij aan Yarrah kippennekken of al gedacht aan een snack van Jachtinstinct. Ook kun je snacks verstoppen in speelgoed van Kong, waar je hond urenlang plezier mee kan hebben.
Rust
Neem de tijd wanneer je weggaat. Verlaat het huis in alle rust en wanneer je thuiskomt doe dit niet te uitbundig. Laat desnoods een radio of tv aan. Zorg er ook voor dat je hond uitgebreid is uitgelaten.
Kalmerende middelen
Gedragstherapie
Soms is een hond zo bang om alleen te zijn dat niets lijkt te helpen. Het is dan verstandig om de hulp in te schakelen van een professionele gedragstherapeut. Je eigen dierenarts kan je hierin adviseren.
Relevante items
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2312 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95