Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Kattenkruid/Catnip

Zie hier ons assortiment aan producten met kattenkruid.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, oftewel catnip, is een plantje wat familie is van de muntplant. Kattenkruid ruikt ook een beetje naar munt. In dit plantje zit nepetalacton, dit ingrediënt vinden veel katten erg aantrekkelijk. Bij ongeveer 50% tot 70% van de katten zorgt dit voor een reactie, niet elke kat is hier dus gevoelig voor. Of een kat er wel of niet gevoelig voor is, wordt bepaald door een speciaal gen. De gevoeligheid voor kattenkruid is dus erfelijk. Kittens vertonen nog geen effecten, deze gevoeligheid is pas ontwikkeld rond de 12e week van hun leven.

Wat doet kattenkruid?

De nepetalacton in het kruid heeft een euforisch en bijna hallucinerend effect op katten. Deze stof stimuleert bepaalde cellen achterin de neus van de kat. Kattenkruid moet dus ingeademd worden om effect te hebben. De effecten die je bij de kat ziet, verdwijnen na 10 à 15 minuten weer. Hierna is jouw kat niet meer gevoelig voor het kruid voor een aantal uur.

Mogelijke effecten bij de kat

 • ‘Lachende’ kat;
 • Lippen optrekken;
 • Met de kin en wangen langs het kattenkruid strelen;
 • Kwijlen;
 • Hard spinnen;
 • Omrollen of door het kruid rollen;
 • Miauwen of zelfs janken;
 • Doffe/wilde blik in de ogen;
 • Likken en snuffelen aan het kruid;
 • Kopjes geven;
 • Gedrag dat je bij seksuele opwinding ook ziet.

Waarom zou je kattenkruid gebruiken?

Kattenkruid kan ingezet worden voor meer speelplezier, om bange katten uit hun schuilplaats te lokken, om jouw kat wat meer ontspannen te maken als hij gestrest is of om een nieuwe krabpalen et cetera aantrekkelijker te maken.

Is het schadelijk?

Kattenkruid schaadt de gezondheid van jouw maatje absoluut niet. Verder is het geen verslavend goedje, dus niet te vergelijken met drugs. Wel kan jouw kat soms een beetje chagrijnig of misselijk raken na te veel gebruik. Je kan dus met een gerust hart producten en speeltjes met kattenkruid kopen voor je kat.

Hoe gebruik je kattenkruid?

Je kan dit kruid als plant in de tuin of als kamerplant kweken. Dit kan gewoon ongedroogd aan de kat worden gegeven. Ook wordt het vaak in speeltjes verwerkt. Verder kan je sprays kopen, dit kun je op bijvoorbeeld de krabpaal spuiten. Wij verkopen ook deze Meowee 100% natuurlijke catnip leaves.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1960 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.