Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Heeft je hond diarree? Dit kun je jouw maatje (beter niet) geven

Je hond heeft diarree. Waarschijnlijk pak je meteen je telefoon en begint te Googelen. In je zoekresultaten kom je allerlei oorzaken en vooral ook oplossingen tegen. Van Norit tot Brinta en van Imodium tot gekookte kip met rijst. Niet alle antwoorden van Google zijn altijd even betrouwbaar. Dus wat kun je nou eigenlijk wel en wat beter niet aan je hond geven wanneer hij last heeft van waterdunne ontlasting?

Dit kun je je hond beter NIET geven bij diarree

Leuk en aardig dat Google met van die handige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes komt, maar toch is het niet verstandig deze tips klakkeloos over te nemen. Onze dierenarts Martin Hovius raadt bijvoorbeeld het geven van Brinta, (gekookte kip met) rijst en Imodium af.

Hoewel Brinta veel voedingsvezels bevat die de darmwerking bevorderen, kun je brinta al gauw verkeerd klaarmaken voor je hond. Denk aan de verkeerde hoeveelheid of verhouding, of het gebruik van melk i.p.v. water. Melk is absoluut niet goed voor volwassen honden en doet meer kwaad dan goed.

Rijst kan juist gistingsdiarree veroorzaken en moet dus zeker niet worden gebruikt bij een hond met diarree. Vroeger werd nog weleens geadviseerd om honden gekookte kip met rijst te geven bij diarree, omdat dit licht verteerbaar zou zijn. Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken. Juist als de darmen al van slag zijn, kun je beter niet de voeding van je hond aan gaan passen. Waar mensen het goed doen op een gevarieerd voedingspatroon, raken de darmen van een hond juist gewend aan één soort voeding. Wanneer je hiervan afwijkt, kunnen de darmen van slag raken. Geef je hond dus geen ander eten dan zijn gebruikelijke voeding.

Ook Imodium wordt vaak genoemd als oplossing voor diarree. Echter staat imodium erom bekend dat het obstipatie kan veroorzaken. Ook al ben je dan misschien van de diarree af, verstopping is minstens zo vervelend voor je hond!

Dit mag je je hond WEL geven bij diarree

Norit is ook zo’n middeltje dat bovenaan in de zoekresultaten komt te staan en vaak wordt geadviseerd. In principe kan dit middel geen kwaad. Je kunt en mag het aan je hond geven, maar helaas heeft het gebruik van Norit niet altijd het beoogde effect.

Wat wel goed werkt is O.R. Ace-poeder. Dit middel draagt bij aan een goede vochtbalans en helpt ontlasting dikker te maken. Het poeder dient in water te worden opgelost en bevat glucose en zouten om uitdroging tegen te gaan. Bovendien draagt het bij aan een goede zout- en vochtbalans.

Naast O.R. Ace-poeder heeft Dierenapotheek.nl een aantal goede producten in het assortiment die helpen bij diarree. Diarsanyl is bijvoorbeeld een aanvullend diervoeder in pastavorm, dat de darmfunctie ondersteunt. Het is te gebruiken bij acute dunne ontlasting of tijdens de daaropvolgende periode bij je hond.

Diarsanyl plus

Diarsanyl plus13,45

In mijn mandje
In mijn mandje

Overige producten om te geven bij honden met diarree

Op Dierenapotheek.nl vind je in de categorie ‘Maagproblemen & darmproblemen hond’ een uitgebreid assortiment om maag- en darmproblemen te voorkomen en te genezen.

Lees altijd goed te bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Houd de diarree langer dan 5 tot 7 dagen aan? Of heeft je hond koorts en/of eet en drinkt hij niet meer? Dan is het advies om zo snel mogelijk contact op te nemen met je eigen dierenarts. Heb je vragen vragen over dit artikel of over onze producten? Stel ze dan gerust door middel van ons contactformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1958 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.