Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Mijn hond plast in huis. Wat nu?

Veel honden laten wel eens een plasje lopen op onhandige plekken. Dit is natuurlijk erg vervelend voor jou als baasje! Er zijn veel oorzaken voor in huis plassen. Dit maakt het erg lastig om te achterhalen. Lees hier meer over de oorzaken, en wat je eraan kan doen natuurlijk!

honden plassen hond gras

Waarom plast mijn hond in huis?

Er zijn medische oorzaken van in huis plassen en daarnaast kan het ook een gevolg zijn van gedragsproblemen.

Bij medische oorzaken kan je denken aan blaas- of nierproblemen zoals blaasontsteking of blaasgruis. Voor dit soort problemen hebben wij AA Cystitab en Urical. Deze producten verhelpen verschillende blaasaandoeningen.

Daarnaast kan suikerziekte of incontinentie ook een oorzaak zijn. Bij enige twijfel hierover, moet je altijd contact opnemen met de dierenarts. Niet kunnen plassen of juist constant kleine plasjes loslaten heeft vaak een medische oorzaak. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk naar te laten kijken.

Om de blaas (en nieren) te ondersteunen hebben wij verschillende goede producten zoals Puur Urogeni en Vetplus Urinaid. Klik hier om ons volledige assortiment aan producten voor de blaas van een hond te bekijken.

Gedragsproblemen

  • Onderdanigheid: met het laten lopen van de plas, geeft de hond aan dat hij lager in rang is. Hierbij is het belangrijk om het plasje gewoon te negeren en ervoor te zorgen dat je niet dominant of bedreigend overkomt.
  • Stress:dit heeft vaak te maken met niet goed alleen kunnen zijn, maar kan ook voorkomen bij andere stressmomenten zoals oud & nieuw of een dierenartsbezoek. Het belangrijkste hierbij is om vooral niet boos te worden, dit vergroot de stress alleen maar.
  • Opwinding: dit zie je vooral bij pups in opwindende situaties zoals het baasje begroeten en spelen. Begroet jouw maatje rustig en speel de eerste weken vooral buiten, dan is het geen probleem als hij iets laat lopen.
  • Markering: dit zie je binnenshuis vooral bij dominante en ongecastreerde reuen, en is vaak op te lossen met een gehoorzaamheidscursus bij een hondenschool of castratie (in overleg met een dierenarts uiteraard).
  • Kennelonzindelijkheid: als een hond lang in een asiel heeft gezeten en niet genoeg kans is geboden om buiten zijn behoeftes te doen, kan het een gewoonte worden om dit binnen te doen. Zorg er in dit geval dus voor dat je vaak met je hond naar buiten gaat en hem belonen als hij buiten zijn behoefte doet.

Wat kan ik doen als mijn hond in huis plast?

Het is vooral heel erg belangrijk om dit niet te bestraffen. Zoals je hierboven hebt gelezen, zit er altijd een oorzaak achter. Het is van belang om deze aan te pakken, afstraffen maakt het vaak zelfs erger!

Ter ondersteuning van stress en spannende momenten die eventueel het ongewenste plasgedrag veroorzaken, hebben wij verschillende supplementen in ons assortiment. Wij hebben hiervoor bijvoorbeeld de Adaptil halsband (ook voor pups), verdamper, of spray. Maar ook CBD olie, Zylkène of Puur Tranquil kunnen een goede optie zijn. Klik hier om ons volledige assortiment gedrag en angst producten voor honden te bekijken.

Vets Best Wasbare Plasband Reu kan ook een goede uitkomst zijn voor reuen. Dit is een hondenluier.

Schoonmaken

Als jouw maatje af en toe een plasje loslaat, kan dit voor nare geurtjes en vlekken zorgen. Om dit weer schoon en fris te krijgen, kan je dit schoonmaken met Excellent Urine Control (250 ml verpakking hebben wij altijd veel van op voorraad!) of Ecopets Urine Buster. Lees hier meer over het reinigen van urinegeur en -vlekken.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1962 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.