Niesziekte bij de kat: dit is wat je moet weten
Niesziekte bij de kat is een infectie die in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door 2 virussen; het feline Herpesvirus of het feline Calicivirus. Het verloop van de ziekte is erg wisselend. De ene kat heeft alleen last van niezen en snot, terwijl een andere kat een flinke longontsteking kan krijgen, met alle gevolgen van dien. In dit kennisbankartikel van Dierenapotheek lees je alles wat je moet weten over niesziekte bij katten.
Welke katten kunnen niesziekte krijgen?
Niesziekte kan in principe bij elke kat optreden. Echter zijn er een aantal katten die een groter risico lopen.
De typische kattenziekte wordt voornamelijk gezien op plaatsen waar katten in grote groepen samenleven. Denk aan een asiel, een cattery of een opvangcentrum.
Katten die het grootste risico lopen op niesziekte zijn niet gevaccineerde katten, kittens, oudere katten en katten met een slechte afweer.
Gevaccineerde katten kunnen nog steeds besmet worden met niesziekte, maar het verloop ervan zal dan een stuk milder zijn.
Wat is de oorzaak van niesziekte bij de kat?
Niesziekte bij katten wordt veroorzaakt door een infectie met het feline herpesvirus of het feline calicivirus.
Deze virussen worden in de meeste gevallen overgedragen wanneer een kat direct contact heeft met een kat met niesziekte. Maar ook via indirect contact, dus via mensen en voorwerpen, kan een kat niesziekte krijgen.
Het feline herpesvirus leidt in veel gevallen tot ernstige en soms zelfs levensbedreigende ziekteverschijnselen. Hoewel de meeste katten, die besmet zijn met dit virus, weer volledig herstellen, kan het herstel enkele weken in beslag nemen. Sommige katten houden er blijvende schade aan over in de vorm van chronische neusverkoudheid.
Het feline calicivirus leidt meestal tot een mildere vorm van niesziekte. Typische symptomen zijn zweertjes in de mondholte en milde neusuitvloeiing.
Toch kan het calicivirus ook kreupelheid en koorts veroorzaken. In dat geval herstellen katten zich vaak spontaan binnen enkele dagen. Soms kan het nodig zijn gedurende die periode pijnstillers te geven.
In de VS en in Engeland is een variant van het calicivirus ontdekt die ernstigere ziekteverschijnselen veroorzaakt. Deze virusvariant leidt tot ernstige zwelling van de kop en pootjes en heeft een schadelijk effect op het gehele lichaam, waardoor veel katten uiteindelijk overlijden.
Hoe wordt de diagnose niesziekte gesteld?
De diagnose niesziekte zal door de dierenarts worden gesteld op basis van symptomen en laboratoriumonderzoek. Met behulp van een soort wattenstaafje wordt er een monster afgenomen van het mondslijmvlies, wat in het laboratorium verder wordt onderzocht.
Hoe wordt niesziekte bij de kat behandeld?
Tot op heden zijn er helaas nog geen medicijnen tegen niesziekte bij de kat. De behandeling richt zich daarom op het ondersteunen van de kat tijdens de ziekteperiode. Bij ernstige gevallen wordt er antibiotica voorgeschreven om eventuele levensbedreigende bijkomende bacteriële infecties te bestrijden. Daarnaast zijn er medicijnen beschikbaar om de neusuitvloeiing minder taai te maken, zodat de kat makkelijker kan ademen.
Wanneer katten niesziekte hebben, hebben ze vaak een slechte eetlust. Om die reden is het belangrijk om ze aantrekkelijk ruikende, smakelijke voeding te geven. Soms kan het nodig zijn dwangvoeding te geven met behulp van een spuit. Ernstig zieke katten moeten soms bij de dierenarts worden opgenomen om te worden gevoerd met een sonde.
Bij Dierenapotheek verkopen we diverse producten om het verzorgen van je ziekte kat gemakkelijke te maken. Bijvoorbeeld handige doseerspuiten om dwangvoeding mee te geven. Heb je nog vragen over niesziekte bij de kat of over een van onze producten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2346 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95