Oormijt bij je huisdier

Oormijten komen veel voor bij honden en katten, maar ook konijnen kunnen last krijgen van deze kleine parasiet. Deze aandoening is behoorlijk vervelend en zorgt voor veel ongemak. Bij het uitblijven van behandeling kan je huisdier vervelende klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld een oorontsteking. Dit kan uiteindelijk blijvende schade aanrichten.

Is oormijt te zien?

Oormijten (otodectes cynotis) zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de oren van honden, katten en konijnen en kunnen zorgen voor irritatie en jeuk en kunnen leiden tot een infectie. De diagnose oormijt stelt de dierenarts door met een speciale oorkijker, de otoscoop, de gehoorgang te inspecteren. Soms zijn met het blote oog de mijten te zien, soms wordt er een beetje oorsmeer bekeken onder de microscoop.

Hoe weet je of je huisdier oormijt heeft?

Oormijten zijn vooral te herkennen aan:

  • Hevige jeuk aan het oor en daardoor krabben of schudden met de kop
  • Wonden door hard krabben
  • Bruin oorsmeer (korrelig en de kleur kan zelfs zwart zijn)
  • Een stinkend oor
  • Een opgezwollen oorschelp

Een voorbeeld van een sterk vervuild oor met oormijt.

Hoe bestrijd je oormijt?

Oormijten verdwijnen niet uit zichzelf en zullen dus behandeld moeten worden. Wanneer je het dier met de oormijt behandeld is het ook zaak de andere dieren in huis te behandelen.  De ingestelde behandeling moet vaak na een paar weken herhaald worden.

Er zijn diverse manieren om oormijt te behandelen:

  • Allereerst zijn er producten om de oren schoon te maken. Er zijn diverse merken oorreinigers op de markt zoals Otoclean, CDvet, Monoclean en Dermiel.
  • Oordruppels: er zijn speciale middelen beschikbaar, maar daarvoor is een recept van de dierenarts nodig.
  • Nekdruppels: voor het doden van oormijten zijn ook nekdruppels in de markt. Deze werken kunnen handig zijn als je hond niet mee wil werken aan het geven van oordruppels.

Wat kun je zelf doen tegen oormijt?

Controleer ongeveer 1x per week je huisdier op oormijten. Wanneer oormijt blijft aanhouden is er grote kans op infectie. Roodheid, veel oorsmeer of een nare geur kunnen duiden op oorproblemen. Voornamelijk bij rassen met hangende en harige oren is dit raadzaam. Voor honden die gevoelig zijn voor oormijten kun je 1x per week de oren reinigen met een milde oorreiniger. Loskomend vuil dien je altijd voorzicht te verwijderen.

Otoclean-oorreiniger

Otoclean Oorreiniger6,95

In mijn mandje
In mijn mandje
onoclean-oorreiniger-hond-kat-20x5ml

Monoclean Oorreiniger 20 x 5 ml19,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tot slot:

Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts. Oorpijn is heel onaangenaam voor het dier. De dierenarts kan advies geven hoe je het beste het oor of de oren kunt behandelen. Bij de praktijk kan je ook tips krijgen hoe je producten het beste toedient en hoe je  problemen kunt voorkomen. Dus als je kat of hond erg veel oorsmeer heeft, ga dan altijd naar een dierenarts en niet zelf lopen dokteren.

Relevante items

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.