Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Oormijt bij je huisdier

Oormijt (Otodectes cyanotis) is een parasiet dat voornamelijk voorkomt in het oor bij honden en katten. Maar ook bij konijnen kan de oormijt voor klachten zorgen. Het zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met oorsmeer, weefselvocht en dood weefsel (huidschilfers) in het oor. De dierenarts kan oormijten zien lopen door het oor te bekijken met een otoscoop (oorkijker). Is de oormijt niet zichtbaar dan wordt soms een uitstrijkje van het oor microscopisch onderzocht.

Vooral bij jonge dieren komen oormijtinfecties regelmatig voor, omdat zij nog onvoldoende afweer hebben. Natuurlijk hebben wij bij Dierenapotheek een oplossing .

Hoe herken je een oormijtinfectie?

Oormijt is vaak al enige tijd aanwezig voordat de eerste verschijnselen optreden. De klachten die je huisdier heeft bij oormijt lijken veel op de klachten van een oorontsteking:

  • veel krabben aan de oren;
  • scheef houden van de kop;
  • zwart/ bruine afscheiding in het oor;
  • nare lucht uit het oor.

Hoe behandel je een oormijtinfectie?

Oormijt is zeer besmettelijk. De meeste dieren krijgen oormijt omdat ze in aanraking komen met andere dieren die oormijt hebben. Een oormijtinfectie gaat ook niet vanzelf over dus is het van belang om je huisdier met oormijt snel en goed te behandelen. Zo voorkom je complicaties, chronische ontsteking en besmetting van andere dieren.

Bij een extreme vuillaag is het van belang om het overtollige vuil te verwijderen . Heeft dit onvoldoende resultaat dan moet het oor worden gespoeld.

Oormijt bij je kat kun je behandelen met een mijtendodend middel (Otimectin). Daarbij is het erg belangrijk om de Otimectin voldoende diep in het oor aan te brengen.

Sterk vervuild oor met oormijt

Relevante items

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via je kunt ons mailen via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2056 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.