Overgewicht bij je kat voorkomen

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Wist jij dat de levensverwachting van een kat die te zwaar is, gemiddeld twee jaar korter is?

Ook als je kat geen tekenen van overgewicht toont, is het goed om het gewicht regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat jouw huisdier op zijn ideale gewicht blijft. Ga eens langs bij je eigen dierenarts voor een gewichtscontrole, deze is is vaak gratis.

Hoe voorkom je overgewicht bij je kat?

Door op een aantal zaken te letten:

Geef je kat de juiste voeding in de juiste hoeveelheid

Op de verpakking van de betere voeren staat hoeveel je kat per dag mag hebben. Weeg de dagelijkse portie voeding af en verdeel de hoeveelheid over minimaal twee tot drie porties per dag.

Wanneer je kat lijdt aan overgewicht dan is het geven van specifieke dieetvoeding de meest effectieve methode om de energieopname te beperken. Deze dieetvoeding helpt je huisdier af te vallen zonder dat ze een tekort aan voedingsstoffen krijgt, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Dit voer geeft je huisdier ook een verzadigd gevoel door het hogere vezelgehalte, want het is van belang dat katten geen hongergevoel krijgen omdat ze anders gaan 'bedelen'. Het dieetvoer bevat tevens een hoog eiwitgehalte, waardoor tijdens de dieetperiode het verlies aan spierweefsel zoveel mogelijk wordt beperkt. Voor katten is er Hill's Weight Reduction verkrijgbaar.

Ga bewuster om met tussendoortjes

Vermijd alle extraatjes, je kunt je kat ook met andere dingen belonen zoals met een speeltje. Ook kun je een deel van het voer gebruiken als tussendoortje.

Weet jij hoe veel voorkomende 'snacks' die huisdiereneigenaren aan hun kat geven zicht verhouden tot een 'snack' voor mensen?

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Voor katten kan het wat moeilijker zijn om ze te stimuleren om meer te gaan bewegen. Zoek uit welke speeltjes je kat echt leuk vindt. Dat hoeft niet altijd een speeltje uit de winkel te zijn, maar bijvoorbeeld een krant, doos of balletje aluminiumfolie. Er valt van alles te verzinnen.

Symptomen van overgewicht

  • de ribben en de bekkenbotten van je kat zijn niet goed voelbaar;
  • er is geen taille aanwezig;
  • een hangbuik;
  • je kat is sneller vermoeid na activiteit;
  • weinig spelen;
  • slaap veel;
  • kortademig of hijgt veel;
  • moeizaam bewegen;
  • een slecht humeur;
  • slechte vacht.

Bekijk het onderstaande diagram om te bepalen of jouw kat een goed gewicht heeft.

Verwante artikelen

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.