Poezenpil: een goed(koop) alternatief voor een sterilisatie?

Het klinkt gek en handig tegelijk: je kat aan de pil zodat er geen ongewenste kittens kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn wanneer de gezondheid van de kat een operatie niet toelaat, je een sterilisatie te duur vindt of als je later misschien nog een nestje wilt fokken. Toch heeft de poezenpil ook nadelen. De bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld heel heftig zijn. Vandaar dat wij de poezenpil zelf niet aanraden. Twijfel jij nog of de poezenpil iets voor jouw kat is? Lees dan onderstaand kennisbankartikel.

Hoe werkt de poezepil?
Wat zijn de bijwerkingen van de poezenpil?

De poezepil heeft helaas nogal wat bijwerkingen, waarvan sommigen zeer ernstig kunnen zijn. De volgende bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van de poezenpil:

  • Gewichtstoename
  • Suikerziekte
  • Baarmoederontsteking
  • Veel drinken/plassen
  • Bijnierschors-onderdrukking
  • Melkklier hyperplasie (Dolly Parton syndroom)
  • Melkkliertumoren
  • Verlengde dracht bij drachtige poezen (wanneer de pil is vergeten of uitgespuugd)
  • Misvormde kittens
  • Mentale depressies

De kans op bijwerkingen is het kleinst wanneer er met de poezenpil wordt gestart tijdens de anoestrus. De anoestrus is een fase van de voortplantingscyclus bij katten, waarin de poes niet vruchtbaar is en mannetjes niet worden toegelaten tot de bevruchting.

Wat zijn nog meer nadelen van de poezepil?

Naast bovenstaande vervelende bijwerkingen heeft de poezepil nog een aantal nadelen. Zo mag hij bijvoorbeeld niet worden gegeven bij krolse katten, drachtige dieren, niet geslachtsrijpe dieren of katten met suikerziekte en melkkliertumoren. Ook kan de poezenpil natuurlijk makkelijk een keer worden vergeten of wordt hij weer uitgebraakt, waardoor de kat alsnog drachtig kan worden.

Wat is het advies van Dierenapotheek.nl?

Vanwege alle bijwerkingen en nadelen adviseren wij dan ook om de poezenpil niet te gebruiken. Overweeg jij de poezepil vanwege de hoge kosten van een sterilisatie? Lees dan het artikel van het Diergeneeskundig Centrum over de poezenpil. Hierin staat onder andere een overzicht van verschillende negatieve bijwerkingen. Let op! Dit artikel bevat foto's die als schokkende ervaren kunnen worden.

Denk je nou: is het nou poezepil of poezenpil? Goede vraag. De naam van de pil is ‘Poezepil’, maar het product is een pil voor poezen. Poezepil is dus een poezenpil. Maar wat je ook zegt of typt, Google en je dierenarts zullen beiden begrijpen. Heb je nog vragen over de poezenpil of over het assortiment van Dierenapotheek.nl? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.