Urine opvangen bij de kat

Katten zijn geen grote drinkers en hebben daarom vaak problemen met de urinewegen. De dierenarts kan dus vragen om een urinemonster van jouw kat. Zo kan er onderzocht worden waar je kat mogelijk last van heeft, bijvoorbeeld een blaasontsteking of blaasgruis maar ook nierproblemen. Hieronder lees je hoe je zelf urine kunt opvangen bij je kat.

Hoe vang ik zelf urine op van mijn kat?

Voor het opvangen van de urine kun je gebruik maken van Katkor. De kattenbakkorrels van Katkor zijn van plastic en absorberen geen vocht. Dit maakt deze korrels uiterst geschikt om urinemonsters op te vangen. Bij de korrels is ook een pipet/opvangbuisje bijgeleverd, dit maakt het nog gemakkelijker om de urine op te zuigen.

Katkor-kattenbakkorrels-opvangen-onderzoek-urine-kat-kitten

Katkor Kattenbakkorrels & Opvangbuis/Pipet3,50

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Zo gebruik je Katkor:

Stap 1. Maak de kattenbak goed schoon. Spoel hem af met schoon lauw water en zorg dat er geen schoonmaakresten achterblijven. Maak de kattenbak goed droog met bijvoorbeeld keukenpapier.

Stap 2. Strooi Katkor midden in de bak. Zet vervolgens de kattenbak weer terug op de plek wat kat gewend is. (Als de kat geen genoegen neemt met één zakje Katkor kan een tweede zakje Katkor aan de kattenbak worden toegevoegd.

Stap 3. Indien de kat eerder ontlasting dan urine produceert, dient de ontlasting zo snel mogelijk verwijderd te worden om verontreiniging van de urine te voorkomen.

Stap 4. Na het plassen dient de urine zo snel mogelijk opgezogen te wogen met de bijgevoegde pipet. Zet de bak schuin op een punt. Steek de pipet in het diepste gedeelte van de urine en knijp in het ballonnetje van de pipet om de urine op te zuigen.

Stap 5. Doe de opgezogen urine in de meegeleverde opvangbuis

Stap 6. Breng de urine zo snel mogelijk naar de dierenarts. De tijd en temperatuur hebben invloed op de samenstelling van de urine.

Stap 7. Was en droog de plastic kattenbakkorrels goed na gebruik. Deze kunnen weer hergebruikt worden.

Tips bij het opvangen van de urine van je kat

Tip 1: Om niet het verkeerde monster te krijgen is het raadzaam om andere katten in het huishouden tijdelijk in een andere ruimte te houden. Zo kan de kat van welke een monster genomen moet worden in zijn eigen vertrouwde omgeving rustig zijn behoefte doen.

Tip 2: Sommige katten weigeren simpelweg om op de Katkor korrels te urineren. In dat geval kan je proberen om de urine zelf met een bakje of dekseltje op te vangen. Haal het deksel van de kattenbak en houd je kat goed in de gaten. Als de kat geürineerd heeft kan je met het pipet van de Katkor de urine in het opvangbuisje plaatsen.

Tip 3: Katten kunnen wel tot 24 uur hun urine ophouden, dit is normaal. Duurt het aanzienlijk langer? Dan is het goed om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan met een prik urine uit de blaas halen, de kat heeft hier geen last van.

Verwante artikelen:

Blaasgruis bij je kat

Blaasontsteking bij je kat

Sproeien en onzindelijkheid bij je kat

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.