Parasieten bij vogels
Parasieten zijn organismen die kunnen overleven bij een gastheer. Deze gastheer kan jouw vogel zijn! Er komen verschillende parasieten voor bij vogels. Voorbeelden van parasieten bij vogels zijn veerluis, bloedluis en spoelwormen. Hoe kun je je vogel beschermen tegen bloedluis? Wat moet je doen als je vogel veerluis heeft? Je leest het hier:
Parasieten bij je vogel voorkomen
Het is belangrijk dat je je vogel altijd goed observeert. Zo leer je je vogel kennen en kun je zien wanneer hij zich niet goed voelt. Als je vermoedt dat je vogel parasieten heeft, ga dan altijd naar een dierenarts. Parasieten kunnen je vogel ernstig verzwakken en zelfs doden.
Het is altijd het beste om parasieten te voorkomen. Om de kans op parasieten te verkleinen kun je je maatje behandelen met speciale anti-parasieten middelen. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt zoals Beaphar Anti-Parasiet of Iverdrop. Gebruik een pipet om dit product ter hoogte van de nek tussen de veren toe te dienen. Je vogel is dan 4 weken beschermd tegen spoelwormen, mijten (veermijt, schachtmijt, bloedmijt, luchtpijpmijt) en luizen.
Hoe weet je of een vogel wormen heeft?
Vogels kunnen ook besmet worden met wormen. De meest voorkomende worm is de spoelworm. Je kunt een besmetting vaak herkennen aan het feit dat je vogel sterk vermagert en diarree heeft. Daarnaast is de vogel vaak vermagerd omdat hij zich niet goed voelt. Als je je vogel niet behandelt, zal hij overlijden door uitputting en verstopping van de darmen. Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen op de markt, maar Beaphar is verreweg het bekendst. Je kunt dit ontwormingsmiddel via het drinkwater toedienen.
Wat te doen bij veerluis?
Veerluis, ook wel vederluis genoemd, is eigenlijk geen luis maar een mijt. De verschillen tussen luizen en mijten en de symptomen die deze parasieten veroorzaken zijn klein, daarom zijn er een aantal gevallen waarbij de luis of mijt niet juist benoemd is. Deze mijt komt vooral voor op de voor- en staartveren (lange vederluizen) en op de nek en stuit (kleine vederluizen). Deze mijt voedt zich met de keratine van de veren. Je kunt vederluizen herkennen aan de kleine zwarte puntjes tussen de veren. Als je vogel luizen heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen met een antiluizenspray (Beaphar). Je kunt vederluizen en andere mijten voorkomen met 'Beaphar Parasita'.
Hoe herken je bloedluis bij vogels?
Dit is ook een mijt. En deze bloedluis is vooral 's nachts actief. Bloedluizen zuigen bloed en zijn dan 8 dagen rustig. Ze zitten vaak in kieren en hoeken van een kooi en leggen daar ook hun eitjes. De bloedluizen zuigen 's nachts het bloed van jouw kippen of vogels, dit leid tot bloedarmoede. Wanneer jouw dieren last hebben van een bloedluis infectie zullen ze ’s nachts onrustig zijn en veel krabben of jeuken. Door de bloedarmoede hebben de kippen of vogels vervolgens overdag weinig energie en eetlust. De infectie wordt steeds erger, de vogels raken uitgeput en zullen uiteindelijk overlijden.
Het is daarom belangrijk om het hok goed schoon te maken en goed in te spuiten met een middel tegen bloedluis (Finecto is een veelgebruikt product). Hygiëne is een belangrijk aspect bij het voorkomen van bloedluis - een stoomreiniger doet wonderen. Zorg ervoor dat wilde vogels niet in contact komen met vogels in volières.
Tot slot
Als je ziet dat je vogel opgeblazen, vermagerd en zwak is, moet je altijd een dierenarts raadplegen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Besteed altijd aandacht aan hygiëne en gebruik de juiste producten om spoelwormen, mijten en luizen te bestrijden. Als je vragen hebt over de bestrijding, neem dan contact op met je dierenarts of een dierenwinkel.
Verwante artikelen
Kippenvoer: gebruik jij de juiste voeding voor jouw kippen?
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2312 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95