Blaasproblemen bij je cavia: hoe herken je ze en wat kun je eraan doen?

Bij cavia’s komen regelmatig blaasproblemen voor. Denk aan blaasontsteking, blaasgruis of het plassen van bloed. Heeft jouw cavia last van blaasklachten? Dan is het belangrijk dat je een bezoekje aan je dierenarts brengt. Maar hoe herken je blaasproblemen bij je cavia en wat kun je eraan doen om dit te voorkomen? Je leest het in dit kennisbankartikel.

Oorzaken blaasproblemen bij cavia’s

Van nature is de voeding voor cavia’s in het wild zeer calciumarm. Om die reden is de opname van calcium in de darmen bij cavia’s behoorlijk sterk ontwikkeld. Calcium, magnesium en fosfor worden bij cavia’s veel meer door de nieren uitgescheiden dan bij andere diersoorten, zoals honden en katten. De urine van cavia’s is daardoor erg basisch (pH 7,4 – 8,4) waardoor er sneller blaasgruis en blaasstenen ontstaan.

Een andere oorzaak voor blaasproblemen bij cavia’s is een te geringe waterinname. Hierdoor blijven de vele calciumkristallen achter in de urinewegen en ontstaan blaasklachten. Normaal gesproken worden deze kristallen, als een cavia voldoende drinkt, als het ware naar buiten gespoeld.

Symptomen blaasproblemen bij de cavia

Wanneer je cavia last heeft van blaasproblemen kun je dit aan de volgende symptomen herkennen:

  • Kleine beetjes plassen
  • Piepen tijdens het plassen
  • Het achterwerk optillen tijdens het plassen
  • Bloed in de urine
  • Andere urinegeur
  • Zeer dikke urine
  • Urine met steentjes
  • Sloomheid
  • Veel stilzitten
  • Minder of niet willen eten
  • Uitdroging

Herken jij een of meerdere symptomen bij je cavia? Neem dan snel contact op met je dierenarts. Wanneer een blaassteen namelijk de plasbuis of urineleider verstopt, zal de cavia zeer snel achteruit gaan en uiteindelijk kunnen overlijden.

Het vaststellen van de diagnose bij blaasproblemen cavia

Met röntgenfoto’s, lichamelijk onderzoek, urine-onderzoek en eventueel een echografie kan de diagnose worden gesteld. Ook kan een urinekweek worden ingezet om te bepalen of er een bacterie aanwezig is in de blaas en/of urinewegen.

De behandeling van cavia’s met blaasproblemen

Bij een blaasontsteking zal de dierenarts een pijnstiller en een antibioticum voorschrijven. Wanneer de plasbuis geblokkeerd is of stenen in de blaas aanwezig zijn, is een operatie in de meeste gevallen noodzakelijk. In sommige gevallen kan de blaas zonder operatie worden gespoeld. Helaas is de kans groot dat de problemen na een behandeling weer terugkomen.

Blaasproblemen bij de cavia voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Al helemaal wanneer je cavia ooit blaasproblemen heeft gehad, is het belangrijk goed op te letten en je cavia goed te verzorgen.

Om (nieuwe) blaasproblemen te voorkomen dien je ervoor te zorgen dat je cavia voldoende drinkt. Zorg elke dag voor schoon water en groenvoer. Geef voeding waar weinig calcium en oxalaat in zit en vermijd peterselie, selderij en spinazie. Daarnaast kan calcium-arm hooi worden gegeven en mogen knaagstenen/supplementen juist niet meer worden gegeven. Een cavia heeft geen knaagsteen nodig om het gebit af te slijten, dus deze kun je gerust weglaten. Ook voldoende lichaamsbeweging is zeer belangrijk. Zorg voor een grote schone kooi met voldoende bewegingsruimte. Naast bovenstaande verzorgingstips voor cavia’s kun je ook een aanvullend knaagdiervoer voor (onder andere) cavia’s geven.

 

Voor sterke(re) blaasspieren kun je Inconti Stop gebruiken. Deze tabletten bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten en zijn mild en veilig voor alle huisdieren tot circa 5 kg.

sensipharm-inconti-stop-display

Sensipharm Inconti Stop25,25

In mijn mandje
In mijn mandje

Tot slot

Vermoed jij blaasproblemen bij je cavia? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Hoe eerder het behandeld wordt, hoe makkelijker het te genezen is. Volg bovenstaande tips op om (meer) blaasproblemen te voorkomen. Heb je verder nog vragen over jouw cavia of over een van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2299 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.