Waarom (t)rillen cavia’s

Het is je vast weleens opgevallen wanneer je in het bezit bent van een cavia, dat je geliefde huisdier trilt. Waarom doet een cavia dat? Zijn er verschillende redenen voor als je cavia trilt? Wanneer moet je de dierenarts inschakelen? Of is het trillen gewoon onschuldig? Kun je iets aan het trillen doen?

Redenen voor trillen:

Er zijn verschillende redenen wanneer een cavia rilt. Deze gaan we nu op een rijtje zetten.

  • Wanneer je cavia ziek is, dan kan je huisdier ook rillen. Parasieten zijn vaak de hoofdoorzaak bij cavia’s die trillen veroorzaken. Bij pijn maken cavia’s een schril geluid. Bij ziekte is je cavia ook vaak lusteloos en zal heel weinig of niets eten. Cavia-schurft (Trixicaracavis) is een huidparasiet die pijn, beven en spiertrekkingen kan veroorzaken.
  • Cavia’s rillen, net als mensen, wanneer zij het koud hebben. Een beetje kou voor een cavia kan geen kwaad (pas op voor tocht!).
  • Cavia’s rillen wanneer zij angstig zijn. Zij reageren vooral op harde geluiden en veranderde situaties. Probeer je cavia het zo comfortabel mogelijk te maken. Langdurige stress bij cavia’s zorgt voor gezondheidsproblemen. Zorg er altijd voor dat er voldoende schuilmogelijkheden in het verblijf van je cavia aanwezig zijn. Bij onweer of het zien van vuurwerk kunnen cavia’s ook erg gestresseerd worden.
  • Wanneer cavia’s heel blij zijn kunnen zij ook rillen. Ze kunnen zelfs op en neer springen van blijdschap! Om angst en blijdschap niet met elkaar te verwarren is het belangrijk dat je je cavia observeert. Zo leer je het gedrag van je diertje goed kennen.
  • Bij dominantie schudt je cavia met de kont en maken ze een klein rommelend geluid (rumble strutting).

Hoe kun je het trillen stoppen?

Er kunnen dus verschillende redenen zijn wanneer je cavia rilt. Probeer altijd eerst de oorzaak te achterhalen. Wanneer je diertje rilt uit blijdschap kan dit uiteraard geen kwaad. Wanneer je dier rilt uit angst, achterhaal dan wat daarvan de oorzaak is. Misschien zijn er niet voldoende schuilmogelijkheden in het verblijf aanwezig of staat je huisdier te dicht bij de radio of kan de kat te dichtbij het hok komen. Door goed te observeren kun je vaak de oorzaak achterhalen.

Zorg er altijd voor dat een cavia tochtvrij staat, cavia’s kunnen absoluut niet tegen tocht. Een optimale temperatuur voor een cavia is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Plaats de cavia nooit op de grond, in de tocht, dichtbij een warmtebron (boven de verwarming) of op een donkere plaats.

Wanneer moet je een dierenarts inschakelen?

Wanneer je denkt dat je cavia een onderliggend probleem heeft of  stress heeft en je weet de oorzaak niet te achterhalen, ga dan altijd naar een dierenarts. ER zijn ook speciale gedragsdeskundigen. Parasieten zijn vaak oorzaak nummer 1 die trillen bij een cavia veroorzaken. Ook stress kan een gevaarlijke boosdoener zijn. Ga bij twijfel altijd direct naar een dierenarts.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2289 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.