Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Overgewicht bij honden

Overgewicht bij honden is een ophoping van overtollig vet op verschillende plaatsen in het lichaam. Dit gebeurt wanneer je huisdier meer honden voeding binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Je spreekt van overgewicht wanneer je hond ongeveer 10% boven zijn ideale lichaamsgewicht zit. Is dit meer dan 20%, dan is er zelfs sprake van obesitas of vetzucht bij honden.

Heeft je hond overgewicht, dan is zijn algehele conditie vaak slecht en speelt hij minder graag. Daarnaast heeft je hond kans op het krijgen van een ziekte, zoals suikerziekte, hartaandoeningen en gewrichtsproblemen. Honden met overgewicht leven gemiddeld 2 jaar korter.

Wat zijn de symptomen van overgewicht bij honden?

Natuurlijk kun je aan een hond zien wanneer deze veel te dik is. Maar we spreken echter al van overgewicht wanneer de ribben, wervelkolom en bekkenbotten moeilijk voelbaar zijn. Bij een hond met een normale conditie en ideaal gewicht kun je deze zien en makkelijk voelen. De hoeveelheid vet die aanwezig is bij een hond, verschilt echter ook per ras. Zo heeft een Hazewindhond vaak veel minder vet dan een Bulldog.

De symptomen van overgewicht bij honden zijn:

  • De conditie gaat achteruit; de hond beweegt traag, heeft een slecht humeur en slaapt veel
  • Ribben zijn niet meer te voelen en er is geen taille zichtbaar
  • Ademhalingsproblemen
  • Verminderde vachtconditie

Risico’s bij overgewicht honden:

  • Suikerziekte
  • Hartproblemen
  • Leverproblemen
  • Verhoogt anesthesie risico

Speciale dieetvoeding bij overgewicht honden

Het geven van specifieke dieetvoeding aan honden is de meest effectieve methode om de energie inname te beperken. Voor honden is er speciale dieetvoeding, zowel in brokken als in worstvorm verkrijgbaar.

Heeft je hond het ideale gewicht bereikt, dan is het verstandig om te voorkomen dat het gewicht weer gaat toenemen. Hiervoor kun je overgaan op het 'onderhoudsdieetvoer' zoals Hill's Weight Reduction dieetvoer.

Wat te doen wanneer je hond overgewicht heeft?

Naast letten op de voeding, is het belangrijk dat je hond voldoende beweegt. Ga dus meer met je hond bewegen. Let er wel op dat je dit langzaam opbouwt. Wanneer je dit niet doet, kan een hond veel last krijgen van zijn gewrichten. Daarnaast is het goed dat je een hond geen tussendoortjes meer geeft. Als beloning kun je beter een vriendelijk woord en een aai over de bol geven. Door deze twee dingen in het dagelijks leven van een hond al aan te passen, zul je snel verandering zien in het gewicht van jouw hond. Bij ons kun je naast de juiste dieetvoeding ook terecht voor producten voor de huid en vacht van honden en de ogen en oren van je hond.

Verwante items over gewrichtsproblemen bij honden

Meer informatie over gewichtsproblemen honden

Ons assortiment is met zorg samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Is jouw kat te dik? Dan vind je bij ons ook alles voor overgewicht bij katten.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95