Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Overgewicht bij katten

Overgewicht komt vaker voor bij katten dan je misschien zult denken. Dat houdt in dat dus 25% van de Nederlandse katten obesitas heeft. In deze gevallen ligt het gewicht tenminste 20% boven het ideale lichaamsgewicht. Is een kat tot 20% te zwaar, dan spreken we van een gewone gewichtsproblemen bij katten.

Ben je nu benieuwd geworden of jouw kat zwaarlijvig is? De dierenarts kan dit vaststellen aan de hand van de Body Condition Score (BCS). Daarbij voert de dierenarts enkele tests uit om te zien hoe het met de lichaamsconditie van een kat gesteld is. Liever een snellere check? Bij een kat met zwaarlijvigheid zijn de ribben moeilijk te voelen doordat een vetlaag deze overdekt, onder de buik van een te dikke kat hangt een vetschort en van bovenaf gezien valt op dat de rug van de kat breder dan gebruikelijk is.

Oorzaken overgewicht katten

Het overgewicht bij katten wordt veroorzaakt doordat het dier gedurende langere tijd meer calorieën opneemt dan verbruikt. De energie is overblijft, slaat een kat op in zijn lichaam in de vorm van vet. In de meeste gevallen is een kat in staat om de energie-inname af te stemmen op het energieverbruik, maar bepaalde factoren kunnen het natuurlijke evenwicht verstoren.

Zo heeft een gecastreerde kat een grotere kans op overgewicht. Na castratie daalt het energieverbruik van een kat of poes met ongeveer 20% tot 30%. Een ongecastreerde kat heeft de behoefte om een partner te zoeken. Daardoor beweegt een kat voor castratie doorgaans meer.

Daarnaast speelt ook de leeftijd van de kat een grote rol. Een oudere kat heeft over het algemeen gezien een lager energielevel. Ook maakt het uit of je kat een raskat is of niet: een raskat heeft verhoudingsgewijs minder kans op overgewicht.

Gevolgen overgewicht kat

Een kat met overgewicht loopt verschillende gezondheidsrisico’s. Vaak hebben deze katten een algehele slechte conditie en spelen ze minder graag, maar ook grotere risico’s liggen op de loer. Zo is het mogelijk dat er sneller diabetes bij de kat optreedt, loopt een te dikke kat meer risico op het ‘Pickwick syndroom’ (ademhalingsproblemen) en komt ook artrose bij katten vaker voor. Onderzoek wijst uit dat katten met overgewicht gemiddeld 2 jaar korter leven.

Speciale dieetvoeding bij overgewicht kat

Voor de gezondheid van je kat is het verstandig om te kiezen voor een geleidelijke, gecontroleerde gewichtsafname. Een geschikt dieet met speciale dieetvoeding kan hierbij goed helpen. Het geven van specifieke dieetvoeding aan je kat beperkt namelijk de energieopname.

Bij Dierenapotheek.nl hebben we een breed assortiment aan dieetvoeding voor een te dikke kat. Zo is er Hill's Weight Reduction kattenvoer. Deze voeding stimuleert het afvallen en zorgt voor een verzadigd gevoel door de combinatie van een laag vetgehalte, een hoog gehalte ruwe celstof en lage energiewaarde.

Relevante items over katten

Wil jij meer weten over overgewicht bij katten of voeding voor katten? Dan verwijzen we je graag door naar de volgende relevante items:

Hoe belangrijk is een gezond gewicht?

Overgewicht bij je kat voorkomen

Meer informatie over overgewicht bij katten

In het assortiment kattenvoeding van Dierenapotheek.nl kun je terecht voor verschillende soorten voeding voor katten om overgewicht tegen te gaan. Dit assortiment is met zorg samengesteld door dierenartsen, farmaceutische experts en paraveterinairen. Heb jij vragen over overgewicht bij katten of kun jij een bepaald product niet vinden? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over kattenvoeding en overgewicht bij katten. Wie op werkdagen voor 20.00 uur bestelt, ontvangt diezelfde dag nog een verzendbewijs.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95